12 tips voor de Panoramaroute: 1.000 panorama’s op je route

Het oosten van Zuid-Afrika is een populaire bestemming voor toeristen vanuit het buitenland, maar ook voor de mensen van Zuid-Afrika zelf. Je vindt er onder meer het Krugerpark, maar ook de Panoramaroute met onder andere de Blyde River Canyon. En over die scenic route willen we je graag wat meer info geven. Eén ding kunnen we nu al zeggen: dit is zonder twijfel een must-see op je reis. Je doet er dus goed aan om de batterij van je camera of GSM volledig op te laden, want ze zullen overuren draaien. Zit je krap bij kas, is tijd niet je beste vriend, of wil je gewoon een beknopte samenvatting, bekijk dan zeker ons handig overzicht onderaan het artikel. Daarnaast willen we jullie goed op weg zetten met deze 12 essentiële tips voor de Panoramaroute.

1. Neem je tijd

Velen zeggen dat je de Panoramaroute op 1 dag kunt afwerken. Wij weten niet welke benzine zij gebruiken, of misschien hebben ze de bijnaam Speedy Gonzalez gekregen, maar 1 dag vinden wij niet genoeg. Wij spendeerden er 3 dagen en vonden dat net voldoende, al hadden we er gerust ook nog langer kunnen vertoeven. Heb je die luxe niet, dan ga je keuzes moeten maken en kan je je hier en daar een stop niet veroorloven. Er zijn talloze stopplaatsen, en ongetwijfeld zal je hier en daar zelf willen pauzeren voor een foto. Wil je daar nog eens een wandeling aan toevoegen, dan voorzie je beter genoeg tijd. In de zomer (december – januari), wanneer de dagen langer zijn, kan je wel langer genieten van het zonlicht, maar ook dan ben je afhankelijk van enkele sluitingsuren.

2. Probeer tijdens de week te gaan

Ook voor Zuid-Afrikanen zijn de Panoramaroute en Blyde River Canyon populaire toeristische trekpleisters. Je merkt dat vooral aan de drukte. Op zaterdag en zondag heb je veel meer kans om niet alleen op een foto te staan, terwijl je tijdens de week hier en daar als enige rondloopt. Ook minder lang aanschuiven en minder mensen op de weg zijn voor ons belangrijke voordelen. Controleer dus voor vertrek de vakanties en lange weekends in Zuid-Afrika, want die periodes zijn af te raden. Meer tips over rijden in Zuid-Afrika vind je hier.

3. Maak je eigen Panoramaroute

Heb je genoeg tijd voorzien? Vertrek dan vanuit White River en rij zo richting Sabie om aan de officiële Panoramaroute te beginnen. Het geeft je een voorsmaakje voor het echte werk. Heb je tijdsgebrek laat dan het stuk tussen Sabie en Graskop voor wat het is, en start de Panoramaroute aan Pilgrim’s Rest. Beslis op voorhand welke stops je wilt maken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op die manier kan je meer genieten van de omgeving omdat je je niet meteen moet opjagen. In het slechtste geval moet je selecteren en hier en daar een stop overslaan. Bekijk zeker het overzicht van wat voor ons de echte hoogtepunten zijn.

4. Is de wandeling een goed idee?

De Panoramaroute kan je ook te voet afleggen. Je kan daarbij kiezen voor 3 of 5 dagen en je volgt min of meer dezelfde route dan wanneer je over de baan zou rijden. Wil je graag de wandeling doen, wees er dan wel tijdig bij. Meer dan twee weken is geen overbodige luxe. In Zuid-Afrika zijn ze niet zo punctueel en kan je soms wel eens lang wachten op een antwoord, zeker als er feest- of vakantiedagen tussen zitten.

De wandeling is niet zo populair, dus misschien eindig je alleen met je gezelschap en een mogelijke gids. Aanvankelijk wilden we de 3-daagse hike doen, maar we kregen niet tijdig antwoord van het toeristenbureau van Mpumalanga. Eén dag voor vertrek kregen we meer info, maar alles zelf voorzien ging op dat moment niet meer. Gedurende de trip ben je zelf verantwoordelijk voor je eten, neem dus genoeg proviand mee. Een duidelijk antwoord over slaapaccommodatie kregen we niet. De kans is reëel dat je ook een eigen tent mag meesleuren. Met deze last-minute info werd de tocht op het allerlaatste moment geannuleerd. Wij hebben dus (noodgedwongen) moeten kiezen voor efficiëntie, en dankzij de auto hebben we – het moet gezegd – heel veel tijd gewonnen. Aan jou de keuze!

5. Neem genoeg cash mee

Je betaalt bij zowat elke bezienswaardigheid inkom en die varieert tussen 10 rand en 30 rand. Betalen met bankkaart levert hier en daar problemen op. Ook kleingeld komt van pas, want vaak vraagt men geen ronde bedragen.

6. Gebruik maps.me

Deze applicatie behoort eigenlijk tot het basispakket van elke reiziger. Met maps.me download je het hele wegennet van een bepaald land met één simpele klik en zo kan je de kaarten offline gebruiken. Verloren rijden zal je niet doen en je kan op voorhand al je geplande stops markeren. Zo krijg je in één oogopslag een duidelijk beeld van je route en weet je beter wat je te wachten staat. Ga er wel niet zomaar vanuit dat de af te leggen tijd klopt. Onze ervaring leert dat ze daar vaak volledig naast zitten en dat de route vaak langer blijkt dan verwacht.

7. Sla af voor Pilgrim’s Rest

Het is een toeristisch epicentrum en de omgeving rond Pilgrim’s Rest is adembenemend. Het stadje probeert haar goudmijnverleden terug te halen en dat lukt hen maar half. De charmante huisjes zijn wel eens leuk om te zien, maar een gigantische bijdrage aan de Panoramaroute-ervaring is het niet. Wel heeft de heropleving van het stadje, veel mensen terug aan werk geholpen. In dit gebied tiert werkloosheid welig en toerisme biedt een mogelijkheid tot broodwinning, wat dan weer zorgt voor een verwaarloosbaar criminaliteitscijfer. Onze meningen zijn verdeeld of het stadje echt een stop waard is, maar het uitzicht is er wel prachtig. Niet tegenstaande is het niet het mooiste dat je te wachten staat, maar je fotocamera wil je er wel voor uithalen.

8. Kies eventueel een uitvalsbasis om naar terug te keren

Afhankelijk van de route die je uitstippelt kan het interessant zijn om een uitvalsbasis te voorzien om naar terug te keren. Reis je verder naar het noorden of het zuiden, dan heeft dat minder nut, maar je kan je route wel zo opstellen dat je niet met je hele hebben en houden moet sleuren. Als je aan het begin van Blyde River Canyon een accommodatie boekt, kan je die ook na de Panoramaroute opnieuw boeken. Je kan vragen aan je hotel of je wat bagage kunt achterlaten. Mogelijke stadjes die als uitvalsbasis kunnen dienen, zijn: Sabie, Graskop, Hazyview en White River, maar voor ons lijkt Hazyview de meest logische zet. Het biedt veel mogelijke randactiviteiten en het ligt praktisch voor de poorten van het Kruger National Park. Zo sla je twee vliegen in één klap.

9. Stop voor lunch in Potluck Boskombuis

De magen moeten op tijd en stond gespijst worden en zo veel mogelijkheden zijn er onderweg niet. Wij raden Potluck Boskombuis aan. Dit pittoreske restaurantje ligt ongeveer halverwege tussen de Berlin Falls en Bourke’s Luck Potholes.Het hele etablissement is buiten gelegen, dus bij slecht weer sluiten ze de boel af. Je kan er met een lekkere maaltijd gezellig aan de rivier zitten en genieten van de rust. Hoewel er slechts 1 vegetarisch gerecht op het menu staat, was die maaltijd wel fenomenaal. Je kan van daaruit ook heen en weer naar de Fann-waterval wandelen, maar dat neemt 3 uur tijd in beslag en die luxe hadden wij helaas niet meer. Wel vermoeden we dat je daar rustig en alleen kunt pootje baden, wat je trouwens ook naast het kunt restaurant doen.

Lukt een bezoek aan Potluck Boskombuis om een of andere reden niet, dan kan je nog steeds lekker eten bij Divine Foods at The View in Graskop. Een heerlijke vegetarische burger met een prachtig uitzicht staat daar op je te wachten.

10. Slaap in het Forever Resort

Het uithangbord van Blyde River Canyon is de Blyde rivier zelf, en die kan je het beste zien in het Forever Resort. Je kan er overdag stoppen om te hiken en dat kost je dan 50 rand, maar je kan er ook een nachtje blijven slapen. Voor de chalets moet je het niet doen; het domein heeft andere redenen om er te overnachten. Zo kan je ’s ochtends bij het ochtendgloren meteen op pad om de Canyon in zijn volle glorie te zien.

Er zijn verschillende soorten accommodatie voorhanden. Zo zijn er chalets, een hostel, een camping en luxe chalets. Het resort heeft een restaurant, maar er zijn ook genoeg voorzieningen voor self-catering. Je kan hier bijvoorbeeld gebruik van maken om zelf je ontbijtpakket samen te stellen en zo efficiënter te werk te gaan. Je kan dan immers vroeger vertrekken, want je bent niet afhankelijk van de openingsuren van het restaurant. Het buffet biedt niet enorm veel vegetarische mogelijkheden. Bovendien is het aan de dure kant met bijvoorbeeld een ontbijt voor 135 rand. Zorg je toch niet voor je eigen ontbijt, dan kan je altijd vragen voor een take-away versie.

Voor je op je hike vertrekt, moet je deze registreren aan de receptie. Wij raden je aan om ook meteen daar te vragen of het mogelijk is om wat later uit te checken zodat je de tijd hebt om, na je hike nog even te douchen. Uitchecken is in feite om 11u, maar als het niet druk is, maken ze er niet meteen een probleem van als je blijft tot 12u.

Qua wandeling moet je niet twijfelen: ga resoluut voor de Leopard Trail, met als vertrekplaats het upper viewpoint. Deze wandeling geeft je de mooiste uitzichten en is ook haalbaar voor iedereen. Aan het einde van de Leopard Trail moet je aan een splitsing kiezen. Het pad gaat hier op meerdere punten fel naar boven en hier stijgt de moeilijkheidsgraad zienderogen. Volg je het B2 pad, dan kom je voorbij enkele natural pools waar je op eigen risico kunt zwemmen. Wees niet meteen tevreden met de eerste mogelijkheid, maar wandel liever naar de grote waterpartij die echt op een zwembad lijkt. Van daaruit is het klimmen naar het lower viewpoint. In de vooravond laat de zon haar licht vallen op de omgeving en dat kan interessanter zijn voor foto’s. In de ochtend heb je meer kans op laaghangende mist, maar die trekt normaal wel snel weg.

11. Neem je zwemkleren mee

De Panoramaroute brengt je langs verschillende watervallen en als je op een warme dag nood hebt aan wat verkoeling, dan kan je ook proberen om in het water te gaan zwemmen. Je kan dat bij een officiële stop doen, zoals de Mac Mac Pools vlakbij Graskop, maar wij kozen eerder voor de Lisbon Falls. Zoekende naar het pad verloren we heel wat tijd, en uiteindelijk zijn we niet beneden geraakt. Graag willen we jullie wel goed op weg helpen. Veel paden lopen dood, maar geven wel een mooi uitzicht op de waterval. Volg je echter, aan het uiteinde van de parking, het licht dalende, goed bewandelbare pad, dan denken we dat daar je beste optie ligt. Ook biedt dit pad mooie uitzichten op de waterval en kun je er zelfs een regenboog opmerken.

12. Bekijk het eens van een ander standpunt

Iedereen bekijkt de Three Rondavels van bovenaf, maar waarom ook niet eens van beneden. Je kan een bootritje maken op de Blyde rivier en hoewel het traject kort is, is het wel de moeite om de grootsheid van de omgeving te aanschouwen. Zo is er een gorillahoofd van steen. Bovendien is de kans reëel dat je ook krokodillen en nijlpaarden tegenkomt.

De boottocht duurt anderhalf uur en is in vogelvlucht slechts 7 km verwijderd van het uitkijkpunt van de Three Rondavels. Je doet er wel anderhalf uur over om tot daar te rijden, want je moet volledig rond de berg en dat is een omweg van 120 km. Je moet hier dus wel iets voor over hebben. Ben je geïnteresseerd, boek dan zeker vooraf, want de plaatsen zijn beperkt. Je bereikt de boten door het Swadini Resort binnen te rijden – waar je overigens ook kan overnachten als je wilt. Geef het resort in op je GPS of pin het met de maps.me app, die we al in tip nummer 6 vernoemden.

De Panoramaroute is een toeristische trekpleister die je niet mag overslaan. Met deze 12 tips ben je goed voorbereid om volop te genieten van een apart stukje natuur dat de Panoramaroute te bieden heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *