14 bochten, 14 hartstilstanden: Sani Pass

geplaatst in: Lesotho, Zuid-Afrika | 0

Voor we naar Zuid-Afrika kwamen hadden we nog nooit gehoord van de Sani Pass, maar zodra je jezelf informeert over de Drakensbergen en Lesotho, dan is de Sani Pass één van de eerste dingen die je tegenkomt. Overal prijkt de pass op een of ander lijstje dat je zeker en vast moet doen. We konden niet achterblijven, boekten een 4×4 en gingen op weg naar deze onheilspellende weg.

Vanuit Underberg in de Zuidelijke Drakensbergen in Zuid-Afrika kan je zelfs een tour regelen waarmee je op en af de Sani Pass rijdt. Wij waren hiervan niet op de hoogte, maar we stellen ons de vraag wat de meerwaarde is als iemand die de pas al 1.000x opgereden heeft aan het stuur zit. Als iemand van je eigen reisgezelschap de chauffeur is, kan de belevenis niet anders dan anders zijn. Bovendien betaal je veel voor een dagtrip waar je heel de tijd in de auto zit en dus kan een 4×4 huren voordeliger en vooral interessanter zijn. Vergelijk de prijzen en kijk welke formule het beste bij je past.

Op of af

Wij stelden ons reisschema voor Lesotho op en hoe we de Sani Pass zouden bezoeken moest meteen beslist worden. Als je omhoog rijdt, dan ervaar je niet meteen het spannende van de pas want je kijkt naar de berg in de richting waar je naar toe rijdt, vinden wij. Daal je daarentegen af, dan zie je alle haarspeldbochten voor je liggen en vraag je je af wat je er in godsnaam doet. Los van de zenuwen, wat je te zien krijgt is adembenemend!

Wil je de pas op- of afrijden, dan heb je wel een 4×4-voertuig nodig. Je krijgt anders zelfs geen toelating om de pas te nemen. Op meerdere plaatsen heb je weinig grip en daar kan een 4-wheel drive bij helpen. De weg is immers niet geasfalteerd en met de afgrond naast je, mag je het lot niet tarten. In totaal komen er 14 haarspelbochten op je pad langs, duurt het totale traject ongeveer drie kwartier en tot en met Underberg reken je best op anderhalf uur.

Als je vanuit Lesotho komt, zijn ook de 40 kilometer voorafgaand aan de Sani Pass ook fantastisch om te rijden. Je rijdt vanuit Mokhotlong door een vallei, waar de rivier zich in draait en keert. Dit kan je aanloop zijn naar de Sani Pass, en dan eindig je met het hoogtepunt.

DSC03469

Het hoogste punt van Lesotho ligt bovendien vlakbij, want de Thabana Ntlenyana, met zijn 3.482 meter hoog, ligt op wandelafstand. Hoewel, je rekent toch al gauw op een wandeling van 9 uur op en af om van de kleine mooie berg, zijn benaming in de lokale taal Sesotho, terug tot aan de pas zelf te geraken.

Om en rond

De grens is open tot 18 uur, maar de twee grenscontroles liggen wel een stuk van elkaar. Liefst 8 kilometer zijn ze van elkaar gescheiden; wat wij toch een lange afstand vinden voor een grensovergang. De grenscontrole van Zuid-Afrika ligt onderaan de vallei, en die van Lesotho ligt bovenop de berg. Bovenaan zijn er nog enkele voorzieningen voorzien voor toeristen. Zo vind je er verschillende accommodaties, waaronder een hostel, de Sani Backpackers.

Wil je jezelf eerst of erna moed indrinken? Op de bergkam is er een tof café opgetrokken. Het café van de Sani Mountain Lodge is het hoogste café van Afrika en je kan voor je je waagt aan de afdaling een Maloti, het bier van Lesotho, binnenkappen zodat je je zenuwen onder controle houdt. Of jezelf belonen voor het huzarenstukje dat je hebt afgerond. Een glaasje drinken doe je wel met verstand en dus raden we je aan om het maar bij eentje te houden als je nog verder rijdt. Je kan er ook iets eten, maar de keuken sluit wel al om 17 uur, en opent terug tegen 19 uur voor de avondservice.

De Sani Pass is een uitdagende en spannende weg om te doen en is absoluut de moeite waard! Bovenaan is het aan de frisse kant en heeft de wind nagenoeg vrij spel. Kleed je dus warm aan. De Sani Pass is voor ons één van de mooiere wegen die we in Zuid-Afrika hebben gedaan en als je op zoek bent naar mooie wegen, dan mag je deze eigenlijk niet overslaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *