Altijd weer hetzelfde rietje

geplaatst in: Ecologisch reizen, Hygiëne | 0

Eerst en vooral even dit: hebben we rietjes echt nodig? We kunnen ook gewoon onze lippen aan ons glas zetten en op old school wijze van ons glas drinken. Maar rietjes zijn leuk. Ze fleuren cocktails, frappuchino’s en smoothies op, en kunnen tijdens de zomermaanden een hulp zijn om de wespen die wel eens in je cola op zoek naar suikers zouden kunnen zijn, niet in te slikken. Ondertussen hebben veel café’s en restaurants de overgang gemaakt en bieden ze alternatieven aan voor rietjes van plastic. Biologisch afbreekbaar plastic, papier, bamboe, metaal en glas zijn de meest courante materialen die gebruikt worden, al krijg je bij de meer milieubewuste Italiaanse restaurants misschien wel een holle macaronistengel voorgeschoteld bij je Apérol. Wij lieten ons gaan in the smoothie department – lees: cocktails – en vergeleken met plezier verschillende soorten rietjes.  

Biologisch afbreekbare rietjes

Naast zakken zijn er nu ook biologisch afbreekbare rietjes en kan je dus gewetensvrij van je plastic rietje genieten – net als vroeger. Maar is dat wel zo? Tegenwoordig doen de biologisch afbreekbare alternatieven namelijk vooral veel vragen rijzen over hun biologisch afbreekbaar karakter. Wij proberen daarom ook deze te vermijden… Wat we niet proberen te vermijden: cocktails.

1, 2, 3, 4, rietjes van papier

Papieren rietjes zijn intussen wijdverspreid. Winkels als Hema en Ava verkopen de schattigste papieren rietjes versierd met de leukste designs. Ze zien er vaak prachtig uit! Maar… wanneer je de rietjes voor meer dan uiterlijk vertoon wilt gebruiken, dan merk je al snel dat het contact van het papier met je mond niet bijzonder aangenaam is. Hallo kippenvel! Bovendien kan je maar beter je drankje zo snel mogelijk opdrinken, want je zal merken dat het papier tegen de klok zachter en zachter wordt. Bovendien hebben wij onze vragen bij papier als alternatief materiaal. Het zorgt voor nòg meer bomenkap en de inkt die de rietjes versiert is ook vervuilend en niet optimaal voor recyclage. Al zijn ze nog zo mooi, de korte levenspan van de papieren rietjes en de impact die de productie ervan heeft op het milieu overtuigen er ons niet van dat papier het beste alternatief is. We zoeken verder met een volgende drankje.

DSC07876
Bamboozle

Ook drinken uit een bamboerietje kan al eens voor kippenvel zorgen. Maar waar je een papieren rietje na éénmalig gebruik moet weggooien, gaat een rietje van bamboe wat langer mee. Je kan je bamboe rietje immers kuisen, maar dan heb je wel een aangepaste borstel nodig. Geen zorgen! De meeste winkels verkopen beide en vaak is een combinatie zelfs goedkoper. Toch heeft het hout maar een beperkte levensduur, want in de subtiele barstjes kan gemakkelijk vuil komen te zitten dat je ook met een speciale borstel niet meer wegkrijgt. Ons werd meegegeven het rietje na zo’n 6 keer gebruik voor zijn/haar diensten te bedanken. Gelukkig is dit houten alternatief een natuurlijk product en dus volledig biologisch afbreekbaar. Ben je echter een grote rietjesfan, dan zal je op termijn veel geld opdoen aan steeds maar nieuwe bamboerietjes kopen. Caipirina of mojito, that is the question!

Metaal op maat

Voor ons lijken de metalen rietjes een lichte, metaal-achtige bijsmaak te creëeren, al kan dat ook in ons hoofd zitten. Voorts is het voor ons aangenaam drinken; géén kippenvelmomenten deze keer. En het oog van de consument wilt duidelijk ook wat. Zo zijn er tegenwoordig ook verschillende kleurtjes beschikbaar: van koper tot donkergrijs, en van goud tot roze. Je kan bovendien ook kiezen voor een recht ontwerp, eentje met een gebogen uiteinde, of een opvouwbaar ontwerp. Deze metalen rietjes kunnen bovendien ook herbruikt worden, maar in tegenstelling tot zijn/haar bamboe broertje, staat er niet echt een limiet op het aantal keren dat het gebruikt kan worden. Je kan met eenzelfde soort borstel het rietje keer op keer schoonmaken en herbruiken. Al is het rietje niet doorzichtig, en kan je dus niet zien of het echt schoon is vanbinnen. Next! Tournée Générale!

Glaswerk

Ja, het bestaat: een rietje gemaakt van glas. En meer nog: het is niet alleen aangenaam om uit te drinken, het ziet er ook nog eens elegant uit. Bovendien laat het geen nasmaak na. Toegegeven, bij glas denk je meteen aan mogelijke scherven, maar er bestaan in rietjesland verschillende soorten diktes qua glas. De dunste varianten zijn duurder, de dikkere kunnen gerust tegen een stootje en breken niet wanneer je ze per ongeluk uit je handen laat glippen. Hoewel, bij het testen hebben we 1 van onze 2 glazen rietjes wel mogen weggooien. Als het rietje op de tafel valt, is er wellicht niets aan de hand, maar een aanraking met de grond kan fatale gevolgen hebben. Ook hier geldt een onbeperkt hergebruik, mits je je borstel na elk gebruik bovenhaalt. Je kan bij de glazen rietjes bovendien ook zien wanneer ze effectief proper zijn. Onze favoriet! Hik!

En op reis?

Veel plaats zullen ze niet innemen in je valies, maar heb je ze echt nodig onderweg? Indien niet, laat dan je innerlijke Marie Kondo – reiseditie – nog eens spreken, en laat je biologisch afbreekbaar plastic, papieren, bamboe, metalen of glazen rietjes lekker thuis in de kast. Als je echt niet zonder kan, dan kies je op reis, meepakgewijs, waarschijnlijk het best voor de metalen rietjes. Zij zijn immers het sterkst en kunnen een paar Aviapartner-worpen gemakkelijk overleven. Wil je zorgen voor dat mini-beetje extra plaats in je valies, dan kan je altijd kiezen voor bamboe. Deze rietjes kun je na gebruik veilig en zonder schuldgevoel achterlaten onderweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *