De 3 parken in eSwatini – Een andere safari

geplaatst in: Dieren, Safari | 0

Voor velen is eSwatini, ook gekend als Swaziland, niet meer dan een korte, noodzakelijk tussenstop op hun doorreis.an het Krugerpark naar de KwaZoeloe-Natal provincie in Zuid-Afrika of omgekeerd. Niettemin kan je ook in dit land, dat een speldenprik groot is, op safari. Er zijn 3 grote parken in eSwatini en ze bieden allemaal een andere manier van safari aan, een overzicht.

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Het eerste park, Mlilwane Wildlife Sanctuary, ligt niet ver van hoofdstad Madabe. Hetgeen hier speciaal is, is dat je je zowel te voet als per fiets tussen de dieren kunt begeven. In andere parken, zoals Hhluhluwe, kan je mét gids ook al wandelend het reservaat verkennen, maar daar betaal je voor.

In Mlilwane hoef je enkel geld neer te tellen voor je toegangsprijs, maar heb je verder geen gids nodig. Als je dat toch wenst, kan je nog steeds een beroep doen op een local. Vrezen voor je leven moet je niet doen, want leeuwen en andere roofdieren vind je hier niet terug. De gevaarlijkste dieren die er rondlopen zijn krokodillen en nijlpaarden. Daarnaast vind je er ook veel herbivoren als zebra’s, antilopen, bokken en giraffen. Er zijn veel wandel- en fietspaden beschikbaar en je kan zelfs tot het hoogste punt klimmen, waar je een mooi overzicht krijgt van de regio. Je kan ook zonder problemen op een traditionale wijze het park met de auto ontdekken. Let wel op, want het park sluit al om 17u!

Safari parken van eSwatini met een gnoe in magic hour
Hlane Royal National Park

Wil je meer voor een meer traditionele safari gaan, dan kan je in het oosten terecht in Hlane Royal National Park. In dit park is de big five wél aanwezig en het park heeft bovendien een grote populatie aan neushoorns. Het park is opgedeeld in drie delen en die zijn van elkaar gescheiden met hekken. In het neushoorn-gedeelte loopt er constant een bewaker rond om de neushoorns te beschermen tegen stropers. Deze laatste zijn helaas uit op hun hoorn. Daarnaast vind je ook nijlpaarden in een poel aan de receptie. In dit gedeelte kan je zonder problemen een self drive doen.

In het middelste gedeelte floreert de natuur vrijelijk en er zouden zelfs zwarte neushoorns vertoeven. Tijdens onze safari reed onze chauffeur telkens in één rechte lijn erdoorheen, zonder de intentie om ook maar één keer te stoppen. Hij had precies geen zin om energie te steken in het speuren naar dieren. Het is ook moeilijk om dieren te spotten wegens de dichte begroeiing.

Safari in eSwatini met leeuwen in Hlane
Safari in eSwatini met leeuwen en een bus in Hlane

In het laatste gedeelte konden we olifanten en leeuwen spotten. De gids brengt je rechtstreeks naar de dieren, waardoor we vermoeden dat de beesten een tracking-systeem hebben. Speuren naar dieren maakt deel uit van een safari en het is zelfs een leuk element ervan. Het gemis van de opbouwende spanning en de ontlading bij het spotten van een dier, is doodjammer. 

Door de opdeling van het park in 3 aparte zones krijgt alles een heel artificieel gevoel. De dieren hebben ze min of meer per soort ingedeeld en hebben zo maar een beperkt perceel voorhanden. Voor de bescherming van de neushoorns is het broodnodig, maar verder zorgen de hekken voor een kunstmatige instandhouding van de populatie. Verschillende planten- en vleeseters hebben geen contact met elkaar. Op die manier kunnen de carnivoren, de meer fragiele dieren niet aanvallen. Bij hen staat dan ook praktisch altijd impala op het menu, want die zijn er in overvloed.  Het jachtinstinct wordt verwaarloosd en een dierentuingevoel steekt bijna de kop op.

In Hlane kan je bovendien ook overnachten, maar wij zijn niet meteen overtuigd. Wij vinden dat je voor hetzelfde geld betere parken vindt.

Safari in eSwatini met neushoorns in Hlane
Mkhaya Game Reserve

Meer naar het zuiden vind je het Mkhaya Game Reserve. We waren heel benieuwd naar dit park, maar we werden geconfronteerd met onvoorziene omstandigheden. Je kan niet zomaar aan de ingang verschijnen en starten aan een safari. Vooraf moet je de verantwoordelijken inlichten dat je het park wenst te bezoeken. De organisatie heeft namelijk vaste momenten ingelast om hun bezoekers aan de hoofdweg te komen ophalen. Informeer je bij de lokale diensten om een bevestiging van je vervoer te krijgen. De weg naar het park zelf is een heuse onderneming en moet je met een safari-jeep afleggen. Om 10u ´s ochtends en om 16u ´s avonds halen en brengen ze hun gasten naar de hoofdweg. Wij stonden aan het rendez-vouspunt tussen deze momenten en mochten met de staart tussen onze benen afdruipen. Een spontaan bezoek is hier simpelweg geen mogelijkheid.

Het feit dat dit park afgelegen ligt, betekent dat de dieren ver weg van de bewoonde wereld zitten en dat er minder bezoekers komen. Zo ben je praktisch verplicht om er te overnachten, en buiten de accommodaties van het park zijn, vind je niets. Als je nog snel tot de grens met Zuid-Afrika wilt rijden, kan dat, maar het is wel een stukje rijden. De grens van Golela, in de buurt van Pongola, is geopend tot 22:00, toch verifieer je telkens best de openingsuren! Het lijkt ons een heel interessant park, maar het is er eentje dat we jammer genoeg niet hebben kunnen bezoeken.

Wild Card

De toegang voor alle 3 de parken kan je in één keer betalen, want ook de Wild Card werkt hier. De natuurreservaten in eSwatini zijn opgenomen in de grote cluster van de kaart. Als je ook enkele parken in Zuid-Afrika doet, dan kan het een interessante optie zijn. De totale kostprijs (vanaf november 2019) per buitenlands persoon bedraagt R 3.105 (€ 194), voor een koppel R 4.850 (€ 303) en een familie met 2 volwassenen R 5.800 (€ 362).

Een safari blijft weliswaar een safari, maar toch is het hier een beetje anders dan in Zuid-Afrika. De 3 parken in eSwatini bieden – zoals je kon lezen – een andere manier aan om een safari te ervaren. Geen van deze wijzes hebben we elders mogen ervaren.  Ons advies: doe eSwatini niet snel snel want het land heeft veel meer te bieden dan je denkt. En dat zijn niet alleen de 3 safariparken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *