De gouden gloed van het Golden Gate National Park

geplaatst in: Zuid-Afrika | 0

Met alle pracht en praal die Zuid-Afrika rijk is, hoeft het niet te verbazen dat er ook vele schitterende wegen zijn waarlangs er volop valt te genieten van fauna en flora. Aan de grens van Lesotho vind je aan de oostkant de Drakensbergen, maar ten noorden van die grens vind je het Golden Gate National Park. Dat park ligt minder vaak op de reisroute van toeristen. Terecht, of niet?

De hele regio is een prachtig staaltje natuur, want het Golden Gate National Park is een uitloper van de Drakensbergen. Het park dankt zijn naam aan de reflectie die de zon maakt op de zandstenen. Vooral ’s ochtends en ’s avonds is de gloed van de stenen al van kilometers ver op te merken. Vroeger verbleven er in de omgeving bosjesmannen, maar sinds 1963 is het een nationaal park. Op die manier wil de overheid de verschillende grotschilderingen van de bosjesmensen en de zandstenen beschermen.

DSC03764
Scenic route

De weg kronkelt zich tussen de bergen en je zal meerdere keren willen stoppen voor foto’s. De omgeving is gewoon wonderschoon.Je kan twee keer een klein ommetje met de wagen maken, via de Blesbok- en de Oribi loop, maar let wel op: het is éénrichtingsverkeer. Je kan de twee  enkel van west naar oost afleggen ook al omdat de twee loops nagenoeg aansluiten. Kom je van Harrismith en wil je de twee lussen ook aandoen, dan zal je een klein stukje twee keer moeten rijden. Op deze 2 lussen vind je meerdere viewpoints, waarvan – jammer genoeg – de Blesbok loop wegens wegwerkzaamheden voor ons afgesloten waren. Bij de Oribi loop kan je stoppen bij een schuilplaats voor gieren, maar het kan zijn dat je wel een tijdje moet wachten om er een glimp van op te vangen. Onderweg kan je bovendien op apen, zebra’s en verschillende soorten bokken stoten.

De natuur in

Rijden door het Golden Gate National Park is gratis. Weliswaar vind je centraal gelegen, ter hoogte van het tankstation, ook de kantoren van SANParks terug en kan je de omgeving verder te voet verkennen. Hiervoor dien je wel per persoon R 40 betalen (met de huidige wisselkoers € 2,5), tenzij je in het bezit bent van de Wild Card. Alle wandelingen vertrekken vanaf hetzelfde punt, recht tegenover het SAN-kantoor, waar je eerst je wandeling moet registeren. Het enige jammere is dat de meeste wandelingen redelijk kort zijn. Er zijn twee uitzonderingen, de Wodehouse Peak Trail die ongeveer 6 uur in beslag neemt en het uithangbord: de Ribbok trail, een twee-daagse trektocht. De route voor beide start via dezelfde weg, namelijk over de Brandwag Buttress Trail en dat is ook onze wandeling. Op een uur heb je heel deze wandeling gedaan en sta je bovenop de rots die de omgeving domineert. Het geeft een fantastisch uitzicht over de hele omgeving. De wandeling naar de top is goed doenbaar, maar voor het laatste stukje mag je fiks klauteren. Al is er een ketting voorzien waar je je aan kan vasthouden, toch is het doorbijten.

Bereikbaarheid

Krijg je niet genoeg van de Drakensbergen, dan is het park zeker een goede stop om te doen. De Sentinel, een bekende berg van de noordelijke Drakensbergen ligt in vogelvlucht op ongeveer 35 kilometer afstand en van de parking ben je er tamelijk snel. Als je van de N3 komt ter hoogte van Harrismith, duurt het nog een uur eer je aan het Golden Gate National Park bent. Het park is perfect te combineren met een bezoek aan de noordelijke Drakensbergen. Je moet het inplannen in je reisroute om hier een stop te maken, maar het loont de moeite.

To do, or not to do?

Ben je op zoek naar een fantastische roadtrip? Twijfel dan niet en stel je GPS in op Golden Gate. De omgeving nodigt uit om erdoor te rijden en het is één van de leukste scenic routes in het land. Het Golden Gate National Park is mooi, maar er zijn andere plaatsen waar je meer mogelijkheden hebt op het gebied van activiteiten. Wij hebben er met volle teugen van genoten, maar wat ons betreft is het geen must-see. Het naburige, charmante stadje Clarens is een leuke toevoeging aan je verblijf en de ideale overnachtingsplaats. Als dat de gaststad is van enkele van hun jaarlijkse activiteiten (denk maar aan het bierfestival, meerdere muziekfestivals of een comedy festival) is het nogal wiedes om te stoppen in het nationaal park. En als je een weg zoekt naar het noorden of zuiden, zal je de omweg niet beklagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *