Dieren: wist-je-datjes op safari

geplaatst in: Dieren, Ecologisch reizen, Safari | 0

Ga je op safari, dan word je overstelpt met informatie over alle dieren die in de Afrikaanse savannes rondlopen. Vaak waren we oprecht verwonderd over feiten waarvan we het bestaan niet afwisten. Daarom geven we u onze wist-je-datjes over de dieren die je op safari wel eens kunt tegenkomen.

Allemaal lijstjes

De meeste mensen hebben intussen wel al eens van The Big 5 gehoord. Dat zijn de 5 dieren die het moeilijkst zijn om op te jagen. De leeuw, de luipaard, de olifant, de buffel en de neushoorn behoren tot dit selecte clubje. Maar! Wist je dat je je safari nog uitdagender kunt maken door op zoek te gaan naar:

Wist-je-dat het wrattenzwijn hoort bij de Ugly 5
 • The Ugly 5 – De gnoe of wildebeest, het wrattenzwijn, de gier, de hyena en de maraboe – een soort ooievaar – behoren tot dit lijstje met een weinig flatterende naam. Al zijn deze dieren misschien niet moeders mooiste, wij zijn alvast wél fan van deze interessante wezens.
 • The Shy 5 – Tot dit lijstje behoren de verlegen dieren die je maar moeilijk te zien krijgt. Een nachtsafari is wellicht je beste optie om de meerkat, het aardvarken, het stekelvarken, de aardwolf en de grootoorvos te spotten.
 • The Little 5 – de mierenleeuw, de luipaardschildpad, de neushoornkever, de zangvogel roodsnavelbuffelwever en het steppeslurfhondje – een soort muis. Deze kleine dieren dragen allemaal een naam met referentie naar de grotere Big 5. Handig ezelsbruggetje, niet?
 • The Impossible 5 – In dit lijstje vinden we wederom het aardvarken, maar ook de Cape mountain luipaard, de termieteneter, het bosjesmankonijn en de witte leeuw. Deze dieren spotten is uiterst zeldzaam. Ook Tom Cruise zou het moeilijk hebben.
 • The Big 7 – Dit zijn the Big 5 met daarbij nog de zuidkaper – een soort walvis – en de mensenhaai. Dit lijstje is dan misschien wel een marketing strategie van vooral de Zuid-Afrikaanse toerisme-industrie, deze 7 giganten spotten is niet altijd even gemakkelijk.

Ga jij de uitdaging aan om al deze dieren in het wild te spotten?

Olifant dump dieren wist-je-datjes op safari
Holy Shit

Wist je dat de uitwerpselen van …

 • De olifant niet alleen zorgen voor de groei van nieuwe bomen en planten, maar dat ook andere dieren zich voeden met wat ze erin terug kunnen vinden? Een olifant verteert namelijk slechts 40% van de 200 kilo die hij/zij per dag naar binnen werkt. De onverteerde zaden vormen dus een heerlijke maaltijd voor talrijke vogels en bavianen.
 • Een hyena wit zijn? Dat hyena’s aaseters zijn weten we allemaal maar al te goed dankzij Disney’s The Lion King. Met hun extreem sterke kaken kunnen deze nachtdieren de beenderen van karkassen oppeuzelen. Zo krijgen ze tonnen calcium binnen en dat heeft zijn effect op de uitwerpselen. Bovendien plukken ook weer hier andere dieren de vruchten van. Een schildpad heeft bijvoorbeeld veel calcium nodig voor de aanmaak van zijn schild. Hyena-poep vormt dus een interessante maaltijd. It’s the circle of life.
 • De witte neushoorn niet zomaar eender waar gedropt worden? Een (mannelijke) witte neushoorn gaat steeds op dezelfde plaatsen zijn behoefte doen en dat is een manier om zijn territorium af te bakenen. Andere mannelijke neushoorns betuigen hun respect door enkele meters verder hun behoefte te doen. Anderzijds is het toilet van een andere mannelijke neushoorn gebruiken een ware uitdaging. Vrouwelijke neushoorns kunnen hun interesse laten blijken door de wc te gebruiken en zo als het ware hun visitekaartje achter te laten.
 • Nijlpaarden worden gebruikt om hun territorium af te bakenen? Nijlpaarden zijn bijzonder territoriaal en eisen jaarlijks meer mensenlevens dan de Big 5. Om hun territorium te markeren wapperen ze, terwijl ze hun behoefte doen, met hun staart. Spetterpoep krijgt zo een geheel nieuwe dimensie.
Wist-je-dat nijlpaarden hun stoelgang naar alle kanten wapperen voor territorium aan te duiden
Run, forest, run!

Wist je dat …

 • Zebra’s en wildebeesten vaak samen grazen? Zebra’s hebben namelijk een goed gehoor, terwijl gnoes goed om zich heen kijken om potentiële roofdieren te spotten. Samen vormen ze dus een uitermate sterk team om geen maaltijd te worden. Een tactiek die ze gebruiken om leeuwen te verwarren is overigens om in rondjes te lopen om zo stof te doen opwaaien. Bovendien blijven ze ook ‘s nachts in open ruimtes om te overnachten. Leeuwen, luipaarden en hyena’s kunnen zich immers te goed verschuilen tussen de struiken.
 • Dat luipaarden heel erg snel kunnen lopen? Dit komt waarschijnlijk niet als een verrassing. De inspanning die tijdens de jacht echter geleverd wordt, zorgt er echter voor dat de katten vaak eerst een rustpauze moeten inlossen na hun vangst. Om te vermijden dat andere carnivoren met (de rest van) hun buit aan de haal gaan, brengen luipaarden hun prooi graag naar hogere sferen. De boom in!
 • Wanneer je op safari gaat de kans groot is dat je parelhoenen voor je auto ziet lopen? Deze vogels worden ook wel suicide birds genoemd net omdat ze vaak in plaats van wég van de auto, voor de auto komen lopen. Death wish much?
Wist-je-dat suicide birds voor je wagen komen lopen in plaats van uit de weg te gaan
Wist-je-dat de M op het achterste van een impala ludiek verwijst naar McDonalds
 • Een safari zonder impala geen safari is? Je vindt deze antilope namelijk altijd en overal. De elegante dieren zijn gemakkelijk te herkennen aan de zwarte lijnen op hun kont. Ze vormen namelijk de letter M. Omdat de impala zo talrijk aanwezig zijn, en snel kunnen lopen, worden ze ook wel eens de fastfood van de savanne genoemd, gekenmerkt door de M van McDonald’s.
 • Je een safari niet alleen vanuit een voertuig kan beleven? Je kan in verschillende parken ook al wandelend op safari gaan, bijvoorbeeld in Hluhluwe, of per paard of per fiets.
A license to kill

Wist je dat…

 • Een aantal parken vrij mogen schieten op mensen waarvan ze vermoeden dat het stropers zijn? De bescherming van neushoorns, olifanten en andere bedreigde diersoorten wordt serieus genomen.
 • In nationale parken de hoofdregel geldt dat er onder geen beding mag ingegrepen worden? De filosofie is de natuur haar gang te laten gaan. In principe mag er enkel ingegrepen worden wanneer er een menselijke oorzaak voor het dierenleed is (denk aan prikkeldraadongelukken), of wanneer het een bedreigde diersoort betreft.
 • Nijlpaarden maken jaarlijks meer menselijke slachtoffers dan de Big 5? De giganten zijn namelijk bijzonder territoriaal. ’s Nachts komen ze uit het water om te grazen, omdat het overdag te heet is voor hun broze vel. Opletten dus wanneer je je ’s nachts in de buurt van water begeeft. Let goed op dat je vooral niet tussen moeder en kind komt te staan. Een nijlpaard die op je komt afstormen kan snelheden halen van wel 40 km/u. Tip: de dieren zijn nogal log, en daarom weinig wendbaar. Bochten maken is dus een goeie tactiek.
 • Niet de leden van de Big 7, noch krokodillen of nijlpaarden de meeste slachtoffers maken? Die eer komt toe aan… de mug. Door malaria is dit kleine insect het grootste gevaar wanneer je op safari gaat. Muggennet inpakken dus!

Met deze wist-je-datjes ben je volledig mee en kan je de dieren zelf op safari aanschouwen. Of je kan ook uitpakken met je kennis bij anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *