African butt massage: Dinokeng Game Reserve

geplaatst in: Pretoria, Safari, Zuid-Afrika | 0

Als je op safari wilt gaan, zijn er in Zuid-Afrika mogelijkheden te over. Al kiest het gros van de mensen voor bekende parken als Pilanesberg, Hluhluwe of Krugerpark, toch zijn er andere parken en reservaten die zeker ook de moeite waard zijn. Vaak zijn ze minder groot, maar je kan er ook jouw safari ervaring opdoen, en bovendien zijn ze goedkoper. Deze keer kozen we voor het Dinokeng Game Reserve. De enige plaats in de provincie Gauteng, met steden als Johannesburg en Pretoria, waar je de Big Five kunt spotten.

Voor een bezoek aan Dinokeng kan je best een auto huren, want een safari met een grote jeep als in andere parken, lijkt ons hier minder voor te komen. Self-drives zijn hier courant, misschien zelfs meer frequent dan een safari met een plaatselijke organisatie.

Waar een wil is, is een weg

Wat ons betreft is een bezoek aan de Kevin Richardson Wild Sanctuary,waar je oog in oog komt te staan met leeuwen en andere katachtigen, perfect combineerbaar en dus betraden we Dinokeng langs de oostelijke poort. Op een openbare zandweg, waar ook veel vrachtverkeer rondrijdt, worden al je ledematen lekker doorheen geschud door de oneffenheid van de brede laan. Toelatingen voor een self-drive kan je aan de oostelijke poort niet krijgen, dus moet je eerst heel het gebied doorsteken om aan de westelijke poort te komen. Deze gate is de voornaamste toegangspoort tot Dinokeng, aangezien de N1-snelweg vlakbij ligt. Na het afronden van de formaliteiten ben je op weg voor jouw self-drive.

Je krijgt een handige kaart mee, waar de verschillende wegen gecategoriseerd staan onder haalbaarheid naargelang het type auto, en zo kan je de grootste logistieke problemen vermijden. Via talloze nummers op de kaart weet je exact waar je je bevindt, want ze komen overeen met de nummers op de signalisatiepalen die op de verschillende kruispunten staan. De afstand tussen de punten varieert van 200 meter tot 2 kilometer, maar vaak zijn de nummers afgesleten en slecht leesbaar. Gaandeweg merkten we ook op dat de kaart gerust een update kan gebruiken. Een aantal nieuwe doorsteekwegen staan er immers niet op.

Tevens is de moeilijkheidsgraad relatief, want na goed vijf minuten zaten wij al op een baantje dat toch niet zo geschikt is voor onze bescheiden wagen. Hoe hoger je carrosserie is, hoe beter, want soms moet je serieuze manoeuvres uithalen om je auto te beschermen voor de hindernissen op je pad. Wederom werden we goed door mekaar geschud op het glooiende terrein en kregen we de echte African butt massage te verduren. De potholes verspreid over Zuid-Afrika zijn er niks tegen. Bovendien leverden de vele takken die her en der langs de smalle weg staan, krassen in de lak op. Daar hebben we weliswaar niet bij stil gestaan, want meteen doemden er rondom ons zebra’s, impala’s en gnoes op.

Een park voor iedereen?

Als je dichter bij het hart komt van het reservaat, vallen de vele privéwegen op. Zij zijn gereserveerd voor lodges, privéverblijven en de organisatie van Dinokeng zelf, met als gevolg dat je zelf weinig mogelijkheden hebt. Het park is dan ook een deels privaat park. Regelmatig kan je niet kiezen en ben je verplicht om hetzelfde zandweggetje te blijven volgen. Hoewel we vreesden voor tegenliggers op de kleine baantjes, zijn we er geen enkele tegengekomen. Dinokeng lijkt in dat opzicht niet zo populair. 

Je kan ook opteren voor een overnachting in het park en met hen Dinokeng verkennen. Zij beschikken over de grote safari jeeps en je betaalt de excursie aan hen. Prijzen verschillen naargelang de lodge. Wat ons betreft, is het interessanter om zo’n safari op te sparen voor in één van de grotere parken

Waar is iedereen?

In Dinokeng kan je de Big Five zien, maar jammer genoeg was er niet 1 van die 5 op de afspraak. Ons is het nog nooit overkomen dat we op een dag safari geen enkel dier van die 5 zagen. In feite hebben we over het algemeen weinig dieren gezien. Het is meermaals gebeurd dat we een half uur lang zelfs geen enkel dier tegenkwamen. Aan het einde van de dag, na goed 5 uur in het park rond te rijden, hebben we, buiten de eerdergenoemde dieren, verder nog koedoe en giraffen in het vizier gehad. Zebra’s waren er in overvloed en tot onze verbazing, zullen we ze meer gezien hebben dan impala’s.

IMG_3527

Blijkbaar waren wij niet de enigen die amper dieren wisten te spotten die dag. Op zoek naar olifanten, reden we gedecideerd naar de Elephant hole, om vast te stellen dat het een stopplaats was voor een hapje en een drankje of zelfs een overnachting. De eigenares wist ons te vertellen dat ook andere safari-enthousiasten weinig wild hadden gezien. Dat heet pech, want we vermoeden wel dat er genoeg game in het park te spotten valt. De daaropvolgende uren veranderde er evenwel niets. Pas tegen zonsondergang kwamen er nog enkele dieren piepen, maar dan was het tijd om je naar 1 van de poorten te begeven. Als je niet buiten bent voor het sluitingsuur, zit je immers opgescheept met een mooie boete.

Een uitstap waard?

Moet je in de buurt zijn, dan is het wel aangenaam om rond te rijden in het reservaat, maar als je tijd beperkt is, dan is een doelbewuste uitstap maken onnodig. Je kan een bezoek combineren met andere uitstappen in de buurt en zo is het wel een interessante dag. Het Kevin Richardson Wild Sanctuary ligt ook in het Dinokeng-reservaat, en de Tswaing-krater ligt aan de andere kant van de N1. In dat opzicht heeft het Dinokeng Game Reserve een goede ligging.

Als Pretoria je uitvalsbasis is, dan ben je er zelfs al op drie kwartier en vanuit Johannesburg doe je er een half uur langer over. Ook de toegangsprijs valt reuze mee. Voor slechts R 60 (€ 4) steun je het park bij wijze van een vergoeding voor het natuurbehoud, weliswaar komt hier bovenop R 250 (€ 16) voor de auto bij. De Wild Card kan je hier niet gebruiken, maar wat ons betreft is het nog steeds een koopje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *