Feynan Ecolodge

Wegens een onvoorziene stop in Istanbul viel onze nacht bij Feynan bijna in het water, maar de flexibiliteit van het hotel zorgde ervoor dat we in extremis er toch konden overnachten.

 

Waarom kiezen voor Feynan? Het is niet zomaar een hotel, het is een hele beleving. De lodge is opgebouwd uit leem en trekt waar het ook maar mogelijk is de ecologische kaart. Aangesloten op een elektriciteitsnetwerk is het niet, want de zonnepanelen leveren alle nodige energie. Het gebruikte water is afkomstig van een nabij liggende bron, maar wegens de schaarste in Jordanië wordt dat ook strikt verdeeld. ’s Nachts is er geen verlichting voorhanden, maar worden er overal kaarsen aangestoken.

 

Zelfs op je kamer gebeurt de verlichting, met uitzondering van de badkamer, met kaarsen. De vaste plaatsen geven aan waar je een kaarsje veilig kan zetten en de ingebouwde spiegels verspreiden het licht over heel de kamer. De kaarsen, net als de meubels, worden lokaal gemaakt en zo profiteert de plaatselijke bevolking ook van de aanwezigheid van de eco lodge.

 

 

Zelden hebben we een plaats gezien die zo’n steunende functie heeft voor de lokale bevolking, want 400 mensen in de nabije omgeving van de lodge hebben een inkomen dankzij het eco-toerisme. Zelfs het voltallige personeel woont in bedoeïenen tenten in de omgeving en daardoor zijn zij de perfecte gidsen in het Dana Reserve, want ze bouwden hun hele leven lang hun ervaring op. Ze kennen elk plant, welk effect die heeft en hoe ze die kunnen gebruiken. Ze bieden ons een kijk in hun dagelijks leven, ontmoeten hun ouders en we zitten met hun broers en zussen terwijl zij de schapen scheren. We zijn vereerd dat we bij hun te gast mogen zijn en kennis mogen vergaren over hun gebruiken en hun manier van leven. Zo verrijkt onze gids Ameen ons met een plant die als je erover wrijft en het mengt met water zeep wordt.

De locatie in het midden van de woestenij, vlakbij het Dana Reserve, maakt dat de lodge niet makkelijk bereikbaar is. Zonder een 4×4 kan je er op eigen houtje niet geraken en daarom brengen plaatselijke chauffeurs de hotelgasten voor de laatste 10km weg. De omgeving is dor, maar langs de weg naar de lodge zijn er vele planten terug te vinden. Door een afvalwatersysteem heeft Feynan ervoor gezorgd dat er begroeiing mogelijk is, waarvan fauna en flora profiteren.

 

 

Een hike in de omgeving staat dagelijks op het programma, maar zodra er een beetje regen valt is het risico op een flash flood te groot en wordt een wandeling meteen aangepast. In deze gebieden, waar droogte heerst, wordt het water niet meteen opgenomen door de grond, maar komen alle druppels geleidelijk samen. Volgens het systeem vele kleintjes worden één grote, kan er plots een kolkende rivier op je af komen en dus wordt een droge bedding in enkele minuten een verradelijke stroom. Maar een hike is maar één van de vele mogelijkheden. Zo kan je ook de gebruiken van de lokale bevolking leren kennen, een vegetarische kookcursus volgen, met een telescoop naar de heldere sterrenhemel kijken, samen de kaarsen mee ontsteken, weven met geitenharen, archeologisch onderzoek, … . Er valt veel te beleven en ze stellen dan ook maandelijks een activiteitenkalender op.

 

 

Met een verblijf bij Feynan kan je herbronnen, want het brengt je terug tot de basis: de natuur. Als gast kom je terecht in een aangename omgeving die je werkelijk doet ontspannen. Het is de perfecte locatie voor een tweedaags verblijf, ver weg van de hectiek van een druk stadsleven. Slecht weer kan wel de pret bederven, aangezien vele activiteiten daarvan afhankelijk zijn, maar in Jordanië valt er over het weer doorgaans niet te klagen. De prijs van Feynan (ongeveer 120€ per nacht) ligt wel wat hoger dan andere hotels, maar hier krijg je er wel een resem activiteiten en maaltijden bij, om nog maar te zwijgen van een onvergetelijk ervaring.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *