Een hostel voor iedereen: Amphitheatre Backpackers

geplaatst in: Overnachting, Zuid-Afrika | 0

Het aantal aanbevelingen die we kregen voor Amphitheatre Backpackers kunnen we nog net op 2 handen tellen. De keuze is voor ons dus heel snel herleid naar 1. Waarom prijst iedereen dit hostel de hoogte in? Wat maakt deze specialer dan al de rest? Wij delen graag onze bevindingen.

Het Amphitheatre Backpackers ligt vlakbij het Royal Natal Park, oftewel de noordelijke Drakensbergen. Je bevindt je in the middle of nowhere, met een uitstekend zicht op Amphitheatre Rim, een in het oog springend gedeelte van de Noorderlijke Drakensbergen. Je weet dus meteen waar de oprichters van het hostel de inspiratie hebben gehaald voor hun eigen naamgeving.

Doordat het hostel zo afgelegen ligt, is het des te aangenamer om er te vertoeven, maar daardoor is het ook verplicht om alle voorzieningen voor dagelijks gebruik in huis te hebben zoals een keuken, restaurant en bar voor te internetten. Meteen valt op dat het cliënteel heel divers is. Families, koppels, vriendengroepen, oud en jong. Amphitheatre Backpackers sluit niemand uit en iedereen is welkom!

Wees welgekomen

Telkens worden we verwelkomd door een jongvolwassene aan de receptie met kennis van zaken. Je krijgt de indruk dat ze allemaal de verschillende hikes in de omgeving hebben afgewerkt want ze kunnen je altijd al met de eerste stappen op weg helpen. Voor gedetailleerde info sturen ze je door naar de persoon die op dat moment verantwoordelijk is voor de wandelactiviteiten in de buurt. De menu’s voor het restaurant liggen ook aan de receptie, en daarnaast haal je er je bedlinnen op. De rest van de ruimte rond de receptie wordt ingevuld door een souvenirwinkeltje en een balie voor de activiteiten in de buurt. Je vindt er alle informatie terug en je kan er een hike boeken.

Een nacht boeken in Amphitheatre Backpackers heeft veel voeten in de aarde. Naast je feitelijke boeking, moet je enkele dagen voor je afreis je overnachting herbevestigen. Wij vermoeden dat het hostel in het verleden al geconfronteerd is met reizigers die hun kat sturen en zo heeft het personeel ten minste een correct overzicht van hun bezetting. Wees gewaarschuwd en herbevestig je boeking als je zeker wilt zijn van een slaapplaats.

Een verblijf op maat

Wil je het gezellig houden met twee, dan kan je een privékamer boeken. Deze zijn klein, en in de winter vooral ijskoud, maar ze bieden niet meteen een meerwaarde. Je bent genoodzaakt om meteen onder de lakens te duiken om toch wat warmte op te zoeken. Meer dan een dubbel bed, een bureautje, een toilet en een douche vind je niet.

De slaapzalen daarentegen, aan het uiteinde van het terrein, bieden meer ruimte en zijn ook nog eens warmer. Architecturaal gezien zijn het de traditionele rondavels die je overal ziet, enkel groter. Het zijn namelijk twee dorms boven elkaar, die elk van hen plaats bieden aan 6 reizigers. Elk van deze twee slaapzalen heeft zijn eigen gedeelde badkamer die je met je kamergenoten deelt.

Het hostel is ook een vaste stopplaats voor de Baz Bus, een hop-on hop-off bus die je naar interessante plaatsen in Zuid-Afrika meeneemt. Als je van Johannesburg naar Durban reist, of andersom, kan dit een interessant vervoersmiddel zijn. Voor 1 persoon kom je dan voordelig uit, maar zodra je met een groter gezelschap reist, denken we dat een auto huren interessanter is.

Koken vs. voeten onder tafel schuiven

De meeste hostels bieden altijd wel een keuken aan waar je zelf je potje kunt klaarmaken en we hebben zelden een keuken gezien die ook echt in orde is. Potten en pannen, maar ook het ander keukengerei is in de keuken van Amphitheatre Backpackers in perfecte staat. Dit staat in schril contrast met andere plaatsen waar we enigszins gedegouteerd waren door de keuken. Het maakt het koken echt fijn!

Niettemin valt het eten in het restaurant ook best te pruimen. Door de beperkte beschikbaarheid aan winkels in de buurt, kookt de keukenploeg dagelijks een beperkt aantal gerechten. Verwacht je dus aan de soep, de maaltijd, de vegetarische schotel en het dessert van de dag. Voor het ontbijt kan je zelf kiezen hoe je je eieren wilt en welke toevoegingen je graag zou willen hebben. Ook hier geldt de regel dat je moet zien wat er beschikbaar is, het kan zijn dat niet alles op voorraad is.

Ontmoet je mede-avonturiers

De bar is naar onze mening de perfecte ontmoetingsplaats om andere reizigers te ontmoeten of zelfs de mensen die met je op één van de wandelingen zullen gaan of geweest zijn. Als dat nog geen reden genoeg is, dan kunnen we je melden dat het hostel de bar leuk heeft aangekleed. Op zijn Andy Warhol’s hangen etiketten van bier en van etenswaren overal! Niet kriskras door elkaar, maar mooi gerangschikt zodat het een bohemiens karakter krijgt.

Raar maar waar, vind je naast de bar een jacuzzi die populair blijkt te zijn bij de stamgasten. Nagenoeg elke avond, zeker in de winter, duiken er wel een aantal mensen het warme water in. Het buitenzwembad blijft dan akelig leeg. Ga je dus naar Ampitheatre Backpackers, in welk seizoen dan ook, vergeet dan zeker je zwemgerief niet!

Wandelschoenen aan!

Aan de receptie van de backpackers kan je je gemakkelijk inschrijven, maar let op, niet elke wandeling wordt dagelijks georganiseerd! Niettemin is de wandeltocht naar Sentinel gecombineerd met Amphitheatre Rim, en de Tugela-watervallen, de populairste die het hostel aanbiedt. De vraag voor deze fikse wandeling is groot, dus om de twee dagen wordt die zeker georganiseerd en in piekmomenten kan hij toch dagelijks doorgaan. Zonder een SUV of een 4×4 wagen is het moeilijk om de weg ernaartoe zelf af te leggen. Je kan wel een transport boeken via de Witsiehoek Moutain Lodge voor R 150 heen en terug, maar daar komen nog een entreeticket bij. De totale kostprijs voor de trektocht georganiseerd door Amphitheatre Backpackers bedraagt R 750, maar in 2020 wordt de ticketprijs verhoogt met R 50.

DSC08645

In het Royal Natal park kan je zelf je wandeling kiezen en vooral die naar de Gudu Falls vallen in de smaak. Het pad ernaartoe is redelijk simpel te vinden en een gids heb je zeker niet nodig. Je kan hier gemakkelijk een leuke namiddag beleven. Op voorhand boeken is geen noodzaak. Je betaalt R 40 per persoon om het gebied te betreden.

Naast deze wandeltocht is er ook de mogelijkheid om Cathedral Peak te beklimmen, maar daarvoor moet je in uitstekende conditie zijn en Amphitheatre Backpackers vraagt bovendien een minimum van 3 personen. Dit blijkt niet gemakkelijk te zijn wegens een beperkte interesse. Als je deze wandeling wilt doen, dan kan je proberen om op woensdag mee te gaan met het Cathedral Peak Hotel, waar weliswaar de eigen hotelgasten voorrang krijgen. Contacteer hen dus zeker enkele dagen op voorhand. Op eigen houtje is deze wandeling moeilijker te organiseren, althans dat wordt afgeraden.

Ten slotte kan je ook gaan voor een wandeling richting Lesotho, waar je de plaatselijke bevolking leert kennen. Wij waren hier minder geïnteresseerd in en lieten de wandeling aan ons voorbij gaan. We hadden vragen over de authenticiteit en de interactie met de plaatselijke bevolking. Ook van andere reizigers hoorden we een mix van goede en minder goede ervaringen, waardoor we liever onze tijd anders spendeerden.

Spijtig genoeg kan je de wandelingen, georganiseerd door Amphitheatre Backpackers, zelf niet op voorhand boeken. Je kan op het moment van je bezoek kijken welke georganiseerd worden en daarbij aansluiten. Via e-mail kan je je interesse al kenbaar maken, maar daar houden ze niet meteen rekening mee. Doe je alle wandelingen krijg je een korting van R 150 (ongeveer € 10) op de totale prijs. Als je de Cathedral Peak wandeling toch met Amphitheatre Backpackers wilt doen, dan kunnen zij wel de boodschap overbrengen aan andere geïnteresseerden.

Wat ons betreft zijn alle aanbevelingen die we gekregen hebben over het Amphitheatre Backpackers waar. We hebben weinig betere hostels gezien in Zuid-Afrika en kunnen dit verblijf ook van onze kant aanraden. Het is de perfecte uitvalsbasis om de noordelijke Drakensbergen te bewonderen en het is een aangenaam, gezellig verblijf om van de natuur te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *