Een warm welkom in het gezellige Curiocity Backpackers

geplaatst in: Durban, Overnachting, Zuid-Afrika | 2

Durban heeft verschillende merkwaardige facetten, want in elk stadsdeel is de beleving anders. De veelzijdigheid van de stad spreekt ons aan en de mix aan culturen is er opvallend. Zo staan de hippe gedeeltes van de stad in schril contrast met de armere buurten. Het perfecte voorbeeld is Downtown Durban, wat iets guurder is dan de rest, maar nochtans is het daar fijn vertoeven. Bovendien vind je in deze buurt het gezellige Curiocity Backpackers dat een breed assortiment aan activiteiten en een warm welkom aanbiedt.

(D)Urban

Wat ons aan Curiocity Backpackers aantrekt, zijn de open ruimtes en het interieur. Het voelt een tikkeltje aan als Oost-Berlijn of een industriële loft in een hippe wijk in de Belgische grootsteden. Het hart van het hostel ligt aan een centrale binnenkoer, die heel urban aanvoelt. Gelegen naast dit atrium springt een kleine rustieke bar in het oog. Gemakkelijk zou het interieur en de decoratie in de catalogus van Maison du Monde kunnen staan. En die stijl trekt zich door tot in de slaapzalen, waar de stapelbedden zijn opgetrokken uit witte metalen, strakke elementen. Voor 2 nachten hebben wij een bed in de mixed dorm geboekt, waar het aangenaam vertoeven is. De ruimte is niet volgestouwd met bedden zodat je nog plaats genoeg hebt en het aangenaam blijft. De verschillende stapelbedden uit metaal blijven trouw aan de urban huisstijl.

Het interieur van het gezellige Curiocity Backpackers waar ze zorgen voor een warm welkom
Een warm welkom in het gezellige Curiocity Backpackers
Drukke agenda

Voor ons zijn gezelligheid en de sociale interactie belangrijke parameters in de keuze van het verblijf en bij Curiocity Backpackers zorgen die voor een warm welkom. Bovenop deze 2 parameters zijn er ook vele activiteiten die door het hostel georganiseerd woçrden. Met deze activiteiten probeert het hotelpersoneel meteen voor een samenhorigheidsgevoel tussen de gasten te zorgen en dat lijkt te lukken.

Op vrijdagavond staat er een kroegentocht op het programma die pas om 22u aanvangt en afrondt rond 2u. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we niet weten of we dat aankunnen, want rond 22u durven we het licht al eens uit te knippen. Vanavond trekken we er dus alleen op uit richting The Chairman, een plaatselijk jazzclub die Charlotte op een blog post heeft gevonden. Je kan hier een fantastische avond beleven met lekker eten, heerlijke cocktails (of Duvel!) en met een prachtig streepje livemuziek. Iets voor middernacht betalen we onze rekening en willen we onder de lakens kruipen, als er plots een hele horde gasten van het hostel binnenvallen, die verbaasd zijn dat we zelf onze weg naar deze bar gevonden hebben. De plannen worden gewijzigd en tussen pot en pint beginnen we te verbroederen waardoor het al snel 3u30 is. We kunnen het toch aan!

The Chairman Durban
’s Avonds grote Jan, ’s morgens Dafalgan

Door de andere gasten in onze kamer worden we na een korte nacht gewekt. Half versuft maken we ons klaar om richting het strand te gaan voor onze eerste surfles op Zuid-Afrikaanse bodem. Voor Charlotte is het extra spannend want zij heeft nog nooit op een surfbord gestaan. Maarten ook niet, maar hij heeft het wel al tweemaal eerder geprobeerd.

Sheldon, onze surfleraar en eigenaar van Surf 101, pikt ons op aan het hostel maar zit met een vervelende kwestie. Zijn eerdere afspraak is veel later dan voorzien aangekomen waardoor hij nu met een dubbele boeking zit. Hij worstelt met een dilemma, want hij wil goed doen voor iedereen en niemand teleurstellen. Hoewel gemaakte afspraken nagekomen moeten worden, wil hij ook geen klanten verliezen. Wij laten het ons niet aan ons hart komen en wandelen met ons surfbord richting de zee. Daniëlle, een collega van Charlotte, gaat ook mee surfen.

Op het strand ontmoeten we de andere klanten: enkele kinderen waarvan de oudste misschien 10 jaar oud is. Charlotte haalt haar mensenkennis meteen boven: “die kinderen kunnen wellicht beter surfen dan ons”. Na een korte inleiding op het strand lopen we op z’n Baywatch’s de golven tegemoet. Het komende uur ploeteren we met de golven, onze plank en onze kater. Het scheelt niet veel of ook bij ons in de maag komt vloed opzetten. Opgeven doen we niet en we zijn allen trots dat we enkele seconden, een seconde of een milliseconde op ons bord hebben gestaan.

Free walking tour

Door dit sportief intermezzo dat beduidend langer duurt, hebben we onze volgende afspraak gemist. Wegens een gebrek aan een free walking tour, organiseert Curiocity wellicht zijn eigen, laagdrempelige stadswandeling. Als fans van zo’n ontdekkingstochten waren we er als de kippen bij om ons in te schrijven. Vreemd dat ze toch niet zo populair zijn, want we zijn de enige deelnemers. Het was daardoor ook niet zo’n probleem dat we iets later dan voorzien vertrekken.

Curiocity Backpackers Walking Tour Durban

De man die ons wegwijs maakt doorheen Durban heet Kay en hij neemt ons meteen op sleeptouw richting het oude stadscentrum. In de 3 daaropvolgende uren vertelt hij ons over de geschiedenis van de gebouwen en de stad. Hij neemt ons ook mee binnen in het Natural Science Museum en op een dakterras van een hoog appartementsgebouw. Je ziet meteen de verscheidenheid van de stad, qua grootte te vergelijken met Antwerpen.

De wandeling is een goede, gezonde mix van enkele traditionele, toeristische stops, maar we gaan ook off the beaten track. Op het dakterras verrast hij ons met een Bunny Chow, een speciale Indische lunch. Daarbij wordt een curry naar keuze geserveerd in een half, uitgehold brood. Jammer genoeg was er slechts één vegetarische portie over, dus moet één van ons de voor ons minder appetijtelijke kipversie verorberen.

Marktjes die binnenkomen in de neus

De lunch is broodnodig (pun intented) na onze bekaterde surfles. Het geeft ons de nodige energie om de tocht verder te zetten naar de naburige Victoria Market. In de ganse buurt vindt je talloze Indische kruiden, en de geuren en kleuren geven vele impulsen aan je zintuigen. Het sluitingsuur is weldra aangebroken en daardoor is er niet zoveel te zien. Een bezoek aan deze must-see moeten we op een andere keer dan maar overdoen, maar zo overtuigend is het niet. Victoria Market is nu meer een toeristische bezienswaardigheid, want de meeste winkels zijn weggetrokken naar de omliggende straten.

Aan de andere kant van de straat bevindt er zich nog een ander marktje. In de Muthi Market, de medicijnenmarkt, liggen dierkarkassen maandenlang te rotten, stampen de standhouders de beenderen fijn en wordt dat verwerkt in medicijnen of apart verkocht. We hebben onze bedenkingen bij de helende werking van de ingrediënten, maar het is nu éénmaal de plaatselijke, traditionele geneeskunde. Met een laatste blik aan de bekende murals aan de pilaren van de snelwegbrug, sluiten we een fikse wandeling af. In het hostel maken ze zich klaar voor een spetterend dansfeest, maar deze afgepeigerde zielen zijn niet in feeststemming. Met opzwepende beats in de achtergrond vallen ze stilletjes aan in slaap. We kunnen het dan toch niet aan.

Paradijselijke jungle

Voor dag en dauw moeten we terug uit de veren, want om 7 uur staat het vertrek richting Kloof op het programma. Op zondag biedt het hostel een begeleide hike aan en dat brengt je tot in de jungle van Zuid-Afrika. Op slechts 25 minuten van Durban-centrum vind je een natuurreservaat dat prachtige vergezichten biedt, badend in een mooie groene zone van rust. Het doet ons meteen denken aan de Ciudad Perdida in Colombia: vlakbij de kust, niet veel boven de zeespiegel, hoge vochtigheidsgraad en emmers zweet.

Wat kan je verwachten? Prachtige panoramische uitkijkpunten, waar je makkelijk een uurtje kan blijven zitten. Daarnaast een gevarieerde wandeling, die je van bergtoppen naar een vallei met rivier brengt. Op een bepaald punt kan je zelfs in het water springen en glijden! Ten slotte maakt een mastodont van een waterval de wandeling pas écht compleet. Het is één van de beste hikes die we in de afgelopen jaren hebben gedaan en het is een aanrader voor elke wandelliefhebber. In natte seizoenen kan de wandeling de moeilijkheidsgraad wel danig verhogen.

Hike Krantzkloof met Curiocity Backpackers Durban
Hike Krantzkloof met Curiocity Backpackers Durban
Het Curiocity-rapport

’s Avonds is het laatste sprankeltje energie weg, maar je bent tevreden. De lovende woorden op het internet zijn niet gelogen. Bij Curiocity zit je goed en probeert het personeel je te ondersteunen waar ze kunnen. Met elk type reiziger houden ze rekening en dat leidt tot een warm welkom in het gezellige Curiocity Backpackers. Andere hostels in de buurt konden ons minder bekoren, maar er zijn nog andere interessante adresjes in Durban te vinden. Niettemin is dit hostel een veilig onderkomen voor elke toerist.

De activiteiten zijn niet allemaal goedkoop, maar worden wel keurig georganiseerd. Zo krijg je waar voor je geld. Ben je geïnteresseerd in bepaalde activiteit, dan kan je proberen hiermee rekening te houden in je reisschema. Bovendien zijn er ook in Kaapstad en Johannesburg afdelingen van hetzelfde hostel te vinden. Als je dus overtuigd bent van één van deze hostels, dan zal je ook in de andere filialen je gading vinden.

2 Responses

  1. blog

    I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit
    the nail on the head. The issue is something that too few people are speaking intelligently about.
    I am very happy that I came across this in my hunt for something concerning this.

  2. Charlotte & Maarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *