Fijn intensief: hiken in de schaduw van Cathedral Peak

Persoonlijk vinden wij het leuk om bij een hike ergens naar toe te werken, bijvoorbeeld een waterval, een bergtop of een bezienswaardigheid. Het is als het ware een beloning voor de zware inspanningen die je geleverd hebt. Bij de Drakensbergen kan je een toffe hike terugvinden aan Cathedral Peak, waar je niet 1, 2, maar 3 punten van dat kaliber kan terugvinden: de Doreen Falls, de Ribbon Falls en Mushroom Rock! Astemblieft!

Het gedeelte van de Drakensbergen waar Cathedral Peak zich bevindt, ligt nog net in de centrale Drakensbergen. Het ligt op korte afstand – in vogelvucht – van de noorderlijke Drakensbergen van het Royal Natal National Park. Vele mensen willen het vlaggenschip van de regio zelf beklimmen – de gelijknamige bergtop Cathedral Peak – maar de mogelijkheden daartoe zijn schaars. Op 1 dag moet je immers 3.000 hoogtemeters bedwingen, wat zeer intensief is en niet voor iedereen weggelegd. Daarom dat ze wandelingen organiseren rond vaste dagen, zodat de geïnteresseerden op die dagen een goede groep vormen. Via het Cathedral Peak Hotel kan je op woensdag en zaterdag klimmen tot de top van Cathedral Peak, maar de plaatsen zijn beperkt (max. 12 personen – R 600/€ 37). Ook Amphitheatre Backpackers biedt de hike aan met een minimum van 3 personen en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig is dat niet de enige hike in de buurt en zijn de trektochten in de schaduw van de mastodont, ook dik de moeite!

3 vliegen in 1 klap

Van de parking voor dagbezoekers van het Cathedral Peak Hotel baan je je een weg naar het eerste punt. Hier is de route gemakkelijk en zelfs geschikt voor kinderen. Na een klein uurtje bereik je op een licht glooiend parcours de eerste watervallen van de dag: de Doreen-waterval en de iets hoger gelegen Albert-waterval. De mooiste van de 2 is veruit de Doreen-waterval. In een klein natuurlijk zwembad komt deze terecht dat in de zomer zeker dienst kan doen als verkoeling. Als de zon goed staat, dan kan je nog net een piepklein regenboogje spotten aan de mooie waterval. Het is het begin van een mooie tocht.

Wens je verder te gaan, dan stijgt meteen na Doreen Falls de moeilijkheidsgraad met elke hoogtemeter. De weg leidt je verder, richting Ribbon Falls, en met elke stap voel je de aanwezigheid van je kuiten. Het is bij momenten redelijk steil, en het klimmen lijkt niet te stoppen. Hoewel het landschap zeer divers is, heb je het gevoel dat je ronddoolt in een woestijn. Je keel staat immers meteen droog. Na een goed uur bereik je de splitsing die je verder leidt tot de tweede serie aan watervallen. Nadat je de gelijknamige grot passeert, kom je bij de Ribbon-waterval zelf, die meer op een jungle lijkt dan de Doreen-waterval. Het is er rustig vertoeven en het is de perfecte rustpauze, maar de waterval zelf is niet zo speciaal. Wellicht ziet ze er een pak grootser uit in andere seizoenen, maar in de winter is het een eerder bescheiden waterval.

Zodra je hartslag terug een normaal ritme aangeeft, kan je de berggeit in jezelf terug laten spreken en de weg naar boven bewandelen. Zoals wel vaker in Drakensbergen, klim je tot het contour path, een wandelpad dat de Drakensbergen doorkruist, om iets verder je baan naar beneden te zoeken. De omgeving bovenaan is fabelachtig, aangezien je aan de voet staat van de pieken van de Drakensbergen. Je doolt er rond op een plateau, dat doet denken aan Lord of the Rings.

Mushroom Rock

De terugweg gaat licht bergaf en je ziet de derde bezienswaardigheid al van op enige afstand liggen: een rots die heel veel weg heeft van een champignon. Er is een holte naast de champignon waar je een leuke Instagramfoto kan maken, maar dat is het dan wel.

Het betere fotomoment vind je aan het uiteinde van een klein paadje dat je bovenop de rots brengt. Het uitzicht is er adembenemend en je voelt je eventjes de king of the world. Doe je dit bij de eerste of de laatste zonnestralen, dan krijg je een mooie zonnegloed. Het is het perfecte moment voor een romantisch onderonsje of een onvergetelijke foto.

Raar maar waar ben je nu bijna terug bij je vertrekpunt, terwijl je toch nog op een mooie hoogte zit. Zodra je Mushroom Rock achter je laat, wentel je je pijlsnel naar beneden. 5 minuten later ligt de steen al op een niet te onderschatten hoogte. Net zoals in het begin, waar het steil naar boven gaat, gaat het hier steil naar beneden. Het maakt deze tocht uitermate geschikt voor cardiotraining, uithouding en je ‘don’t skip leg day’.

Enkele tips

Je kan de route langs 2 kanten doen, maar veel verschil maakt het niet. Beide paden zijn op verschillende momenten aan de steile kant, en ze zullen even vermoeiend zijn. Wil je zekerheid inbouwen om bij Mushroom Rock niet in de schaduw te belanden, dan kan je die best als eerste stop inplannen. Niettemin loop je dan het risico om aan de andere kant in de schaduw te lopen.Doordat de bergen wel redelijk ver van elkaar liggen, kan hun schaduw normaal gezien niet je zonlicht verstoren. Probeer zekerheid in te bouwen en vertrek rond 8-9 uur ’s ochtends, en in de zomer nog wat vroeger om de hitte van de zon te vermijden!

Neem veel water mee, want je droogt snel uit. Meer dan 2 liter is geen overbodige luxe, ook al omdat de volledige tocht aan de lange kant is. De kans is reëel dat je water kan bijvullen in de watervallen, maar dat vraag je best ter plaatse na.

Een entreekaartje voor het gebied kost je R 40/€ 2,5, tenzij je in het bezit bent van de Wild Card; dan is de toegang gratis. In het gebied heb je twee overnachtingsmogelijkheden, namelijk het Cathedral Peak Hotel en Didima Camp. Aangezien deze de enige accommodaties in de buurt zijn, zijn ze aan de prijzige kant. De goedkoopste kamer in het Didima Camp is betaalbaar voor een koppel (R 1.200/€ 75), maar alleen of met de familie loopt het prijskaartje aardig op. Daarnaast is de regio ook de toegangspoort voor het bekende Rock Centre en de Rainbow Gorge. Het Cathedral Peak Hotel is een oord van luxe en je krijgt als gast voorrang op de hike naar Cathedral Peak, maar met bovenstaande wandeling heb je alvast een goed alternatief achter de hand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *