Het Krantzkloof Nature Reserve: ruig, verrassend en wonderschoon

Wandelen op een eentonig parcours, daar zijn wij geen fan van. Een klein beetje variatie houdt het net interessant: een fraai uitzicht, een waterval, een jungle of een glooiend parcours, maar het allerliefst een mix van ze allemaal. Verrast waren we om ze in Kloof allemaal aan te treffen.

Op zich is het al onverwacht dat je zo dicht bij een grootstad als Durban, een ongerepte jungle kunt aantreffen als in Kloof. Je ruikt als het ware nog de zee, maar in deze stralende zee van groen, lijkt ze toch veraf. Daarnaast besef je niet dat je vlakbij prachtige uitzichten staat, of kolkend water.

De koe bij de horens

Meestal werkt een wandeling ergens naar toe en is de aanloop ernaartoe opbouwend. In Krantzkloof daarentegen, begin je onbewust op hoogte. Het zorgt ervoor dat je na 5 minuten wandelen al met je mond vol tanden staat te genieten van de wijde omgeving. Laten we hopen dat de rest van de wandeling net zo mooi is!

Voor geruime tijd blijf je op dezelfde hoogte wandelen en kom je op regelmatige basis oog in oog te staan met een volgend weergaloos uitzicht. Ook aan de andere kant van de heuvelkam blijft de trend gezet en draait je fotocamera overuren. Niettemin is de omgeving niet alleen populair bij de plaatselijke bevolking, maar zijn er ook genoeg villa’s op de heuvelruggen neergepoot, die hier en daar je uitzicht wel enigszins verpesten.

Steil naar beneden

We hadden al verteld over variatie, en die wordt ingezet door een afdaling. What goes up, must come down.De mooie uitzichten op het hoogtste gedeelte liggen nu in het verleden en met de afdaling wordt de klemtoon van de wandeling verlegd. Je duikt recht het groen in, maar het pad blijft perfect begaanbaar. Op dat moment moet je nog geen halsbrekende toeren uithalen om verder te komen.

Onderaan in de vallei wordt er een pauze ingelast om het lunchpakket op te peuzelen, maar dan moet je nog eerst nog op de picknickplaats zien te geraken. Eind maart zoekt het water zijn weg naar de monding en is de rivier een stuk breder en wilder dan normaal het geval zou zijn. In plaats van op het gemak naast de rivier op tamelijk vlakke rotsen te wandelen, zijn we nu min of meer verplicht door zijriviertjes te waden, al schurend langs de kant te gaan en aan de zijkant over rotsen te klimmen.

Na de onvoorziene vertraging en bijhorende spannende momenten, komen we redelijk nat aan onze lunchplaats. In de trip ernaar toe gleed Maarten al uit en viel hij op z’n rug. Spijtig voor hem had hij zijn zwemgerief nog niet aan, want de picknickplaats is de uitgelezen kans om pootje te baden. De rotsen zijn door het krachtige water gevormd tot gladde stenen en zo is er een schuifaf ontstaan. Onderaan vind je een natuurlijk zwembad en de durfallen onder ons, kunnen van een hoogte van 5 meter hoog in het zwembad springen. Het zorgt voor een perfect tussendoortje in de wandeling.

Stroomopwaarts

We ruilen de zwemoutfits terug in met onze wandelkleren en vanaf nu volgen we de rivier stroomopwaarts. Daar waar de wandeling al heel de dag heel gemakkelijk was, wordt die nu toch op meerdere momenten aardig gevaarlijk. De regenval van de voorbije dagen maakt dat de rotspartijen glibberig zijn en zoals eerder gezegd is de rivier ook een pak breder. De begeleiders van Curiocity Hostel zijn duidelijk ook verrast door de omstandigheden. Het was niet zo extreem als de vorige keer dat ze een bezoekje brachten aan Kloof, maar we moeten er door.

De wandeling duurt door de omstandigheden langer en soms moeten we inventief zijn in ons pad door de groene jungle te vinden. We komen andere Zuid-Afrikanen tegen en dat is op zich wel een goed teken. De verraderlijke stenen laten ook Charlotte eens struikelen, maar meer dan wat schrammen levert het niet op. Een ezel stoot zich geen twee keer tegen dezelfde steen, maar toch maakt Maarten weer kennis met het frisse water. Oeps! De felle stroming, zijn onbezonnenheid en zijn overschatting van zijn eigen kunnen, brachten hem op de foute steen terecht en in het water, maar deze keer moest er ook een verband aan te pas komen. Het verband lost praktisch meteen bij Maarten, aka de verzopen kat.

Ondertussen zijn we het erover eens dat de moeilijkheidsgraad door de weersomstandigheden iets hoger ligt dan gemakkelijk, maar de stress verdwijnt meteen als we het uiterste punt bereiken van de rivier. Een schitterende waterval stort zich met grote overmacht naar beneden en wordt breder naarmate de waterval de vorm van een rivier aanneemt. Als bezoeker kan je zelf plaatsnemen op de verschillende niveau’s van de waterval en lijkt het alsof je je bevindt op een terras van een Aziatisch rijstveld. De verschillende niveau’s van de waterval maken het uitzicht fantastisch, maar door de vertraging kunnen we moeilijk lang koekeloeren, want er wacht ons nog een ultieme klim naar boven.

Het groene paradijs

De klim is lastig, maar vooral omdat je je energie al eerder hebt gebruikt. Je voelt dat je lichaam moe is en je bent blij als je terug op de parking staat. De klim duurt al bij al goed 40 minuten en is op zich niet speciaal te noemen. Je komt terug terecht aan de mooie vergezichten van in het begin en zo is de cirkel rond. Je eindigt letterlijk met een hoogtepunt.

De wandeling is een grote aanrader voor de wandelaars onder ons en het is wat ons betreft één van de beste die we in Zuid-Afrika hebben gedaan. Niettemin denken we dat een iets later tijdstip in het jaar interessanter kan zijn. De omstandigheden zijn minder fel, maar er is nog genoeg water in omloop en de moeilijkheidsgraad is dan voor iedereen toegankelijk.

Op zondag biedt het hostel Curiocity Backpackers in Durban een gezamelijke wandeltocht naar Kloof aan, waarbij ze zowel het vervoer, het toegangsticket (R 40 – € 2,5 / enkel cash) als de begeleiding voor hun rekening nemen. De totale kostprijs bedraagt R 250 (€ 15) per persoon. Je kan de wandeling ook zelf doen, maar Kloof ligt op 25 kilometer van Durban en met een Uber betaal je voor een enkele tocht al gauw R 250.

Molweni Trail - Beacon Trail - Pumula Trail - Molweni Trail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *