Lesotho – je ultieme reisgids

geplaatst in: Lesotho | 0

Zo veel is er niet bekend over Lesotho. Het lijkt een nobele onbekende op het wereldtoneel, maar het land heeft op meerdere vlakken veel te bieden. Er schuilt geen groot marketingbureau achter Lesotho’s toerismesector en daarmee worden de mooie locaties die er te vinden zijn niet al te zeer gepromoot. Laten wij die taak enigszins op ons nemen en je een overzicht geven van het ‘Koninkrijk in de lucht’. Ontdek met onze ultieme reisgids wat het land allemaal te bieden heeft en plan je droomreis met onze nuttige tips!

Een duik in de geschiedenisboeken

Lesotho heeft veel te danken aan zijn eerste koning, Moshoeshoe I. Als diplomaat wist hij zowel de verschillende Bantoe-stammen te verenigen, maar ook tactische allianties aan te gaan die uiteindelijk in het voordeel van het land zouden zijn. Zo riep hij de hulp in van de Britten, toen de Voortrekkers nieuwe oorden opzochten – tot in het rijk van de Lesothanen. Na meerdere schermutselingen en vooral verliezen aan de kant van Lesotho, sloot Moshoeshoe een pact waarbij de Britten bescherming boden aan het koninkrijk.

De Britten moeiden zich niet veel met het beleid van het koninkrijk en daardoor is Lesotho nooit opgegaan in de natie Zuid-Afrika. Lesotho ging dus ook niet gebukt onder het apartheidsregime en kon in die jaren floreren. In 1966 lieten de Britten Lesotho zijn eigen koers varen en kwamen er parlementaire verkiezingen. Na een wispelturig begin, waar de koning de uitvoerende macht verloor, is het politieke landschap in een uiteindelijke plooi belandt.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Lesotho, lees dan ons gedetailleerd overzicht.

De vlag

De huidige vlag is in 2006 in voege getreden, na 40 jaar onafhankelijkheid, en de drie kleuren erop symboliseren verschillende elementen. De vlag bestaat uit drie horizontale stroken. Bovenaan vind je de blauwe kleur, die refereert naar regen, het wit staat voor vrede en het groen staat voor de rijkdom en het feit dat Lesotho zelfvoorzienend is qua voedsel. In het midden vind je het traditionele hoofddeksel de mokorotlo terug. 

Klimaat

Vroeger mocht je je regenkledij en poncho van stal halen, want Lesotho is normaal gezien nat. Qua regenval en landschappen kan Lesotho voor ons doorgaan als het Schotland van het zuiden. De laatste jaren valt er echter weinig regen en daalt het waterpeil in reservoirs drastisch, zoals bij de Katse Dam. Ondertussen is Lesotho, net zoals andere landen in de omgeving, getroffen door een desastreuze droogte.

De regen valt in Lesotho – normaal gezien – tijdens de zomer, terwijl het in de winter droog blijft, al kan deze regenval sterk veranderen van streek tot streek. Hoewel het hele land zich boven 1.000 meter boven zeeniveau bevindt, tref je vooral in het oosten van het land op hoge hoogte sneeuw aan, richting de Malotibergen, in Zuid-Afrika gekend als de Drakensbergen. Het is dan ook in deze regio dat de meeste regen valt en het is hier dan ook veel kouder. In de winter neem je dus best warme kleding mee.

De beste periode om het land te bezoeken is volgens ons bijgevolg de lente. De temperaturen zijn er dan aangenaam en de natuur begint te floreren. Al zouden we een bezoek aan Lesotho altijd aanraden, lijkt de periode oktober – december ons de beste keuze voor een gepland bezoek.

Speciale activiteiten

Voor de wandelaars onder ons is deelnemen aan de Moshoeshoe Walk misschien wel dé manier om het land en haar cultuur te ontdekken! En dat op de meest ecologische manier mogelijk: te voet.

Nog in maart, en dan meer specifiek op 21 maart, is het in Lesotho National Tree Planting Day of Nationale Bomenplantendag. Lang voor de strijd om het wereldrecord bomenplanten losbrak, had Lesotho al een plan op poten om tegen 2020 maar liefst 5% meer bomen te hebben. Om dat doel te bereiken hebben de Basotho maar liefst 1,5 miljoen bomen per jaar geplant! Al sinds het einde van de 19e eeuw worden mensen in Lesotho beloond voor het planten van bomen. In 1978 trad de Forestry Act in voege, waar de aanleg van bosreservaten werd aangemoedigd. Evenwel is de impact van het bomenplanten op het landschap, savanne en alpenvegetatie, nooit onderzocht… Als toerist kan je mee bomen planten om zo de ecologische voetafdruk van je reis te verkleinen!

Ben je skifanaat? Dan is de winter in Lesotho misschien meer iets voor jou! Jouw place to be: het Afriski Mountain Resort.  Het is moeilijk bereikbaar en persoonlijk vinden wij het prijzig (een skipas kost zo’n € 106 voor 4 dagen) voor een sneeuwgebied met slechts 4 liften en 2 pistes. Niettemin is het samen met Marokko de enige plaats in Afrika waar je echt kunt skiën. Je moet enkel geluk hebben met de weersomstandigheden.

Het Koninkrijk in de lucht

Dat zowat heel Lesotho op een hoogte van 1400 m boven de zeespiegel – en vaak meer – ligt, heeft zo zijn invloed op het landschap. Je kan in het land 3 geografische regio’s onderscheiden: de lowlands, de highlands en de bergvoeten die ertussen liggen. De laagvlaktes liggen in het zuiden van het land in de vallei van de Senqu-rivier – ook gekend in Zuid-Afrika als de Oranjerivier – en op de zuidelijke banken van de Caledon-rivier in het westen van het land. De hoogvlaktes worden gevormd door de Maloti-bergen – in Zuid-Afrika gekend als de Drakensbergen – in het oosten en het centrum van het land. Daar ligt ook meteen het hoogste punt van het land: op 3482m hoogte vind je hier de Thabana Ntlenyana-top. Hier kan je zelfs tijdens de zomermaanden sneeuw vinden! Qua vegetatie kent het land vooral boomloze savanne en alpenvegetatie.

Economie

In Lesotho is voor de meeste mensen landbouw en veeteelt de grootste inkomstenbron, maar de droogte en de rotsige, arme grond maakt dat wel heel moeilijk. Daarnaast is er door de diverse waterwerken minder landbouwgrond langs de rivieren voorhanden en heeft de lokale bevolking het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. De situatie is zo erg – Lesotho produceert zelf minder dan 20% van het totale eten – dat het gros van de voedingsproducten geïmporteerd moet worden vanuit Zuid-Afrika. Water is anderzijds de levensader van het land, want het land levert het grootste deel van zijn water aan Zuid-Afrika. De elektriciteit die daarnaast met het water gewonnen wordt, voorziet de stedelijke gebieden van het land grotendeels van elektriciteit.

De diamantensector was lange tijd een grote inkomstenbron voor Lesotho, maar het delven naar het kostbaar gesteente stopte in 1982. Tegenwoordig doen gebeuren er toch terug opgravingen en dat resulteerde in 2018 zelfs tot de vondst van de 5de grootste diamant ooit.

Daarnaast biedt de textielindustrie voor velen werkgelegenheid aan. Ongeveer 36.000 Lesothanen, vooral vrouwen, hebben een job in de industrie en de producten worden grotendeels uitgevoerd naar Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Het gemiddelde gezin is afhankelijk van familieleden die dagelijks naar Zuid-Afrika gaan om in de mijnen te werken, op boerderijen of als deel van een Zuid-Afrikaans huishouden. Het werkloosheidscijfer (2014) van 28,1% heeft tot gevolg dat 49,7% (2017) van de totale bevolking in armoede leeft.

Voor hetzelfde geld

Betalen doe je in Lesotho met de plaatselijke munt loti (meervoud maloti) – toevallig ook de naam van het nationale bier en de bergketen in het oosten. Lesotho deelt slechts met 1 land een grens en doordat het volledig ingesloten is door Zuid-Afrika, is het land grotendeels afhankelijk is van haar grote buur. Daarom is de maloti gelijkgesteld met de Zuid-Afrikaanse rand. Betalen in Lesotho kan je dus ook in rand doen.

Wil je betalen met een bankkaart, dan kan dat, maar dan ben je afhankelijk van een netwerk. Doordat vele plaatsen in Lesotho afgelegen zijn, vind je niet altijd een even sterk netwerk. Vaak zijn meerdere pogingen nodig om te kunnen betalen.

Fijne kost

Bier

Zodra de zon onder gaat, komen alle Lesothanen samen in de plaatselijke kroeg. Het is de beste manier om warmte op te zoeken, zeker tijdens de winter. De plaatselijke bevolking zit rond de kachel, speelt een partijtje pool en drinkt het plaatselijke bier Maluti. Het bier is een normale pils, net zoals die je overal vindt. Het is geen zwaar bier en het heeft geen uitgesproken smaak. Met slechts 4,8% alcohol kapt het naar binnen als limonade.

Eten

Het menu van Lesothanen is tamelijk eentonig. Door de dure importkosten proberen de meesten zichzelf te verzekeren van hun voedsel. Het vlees komt van kippen en koeien, maar ook geiten en schapen – die gefokt worden voor de wol – staan op het menu bij speciale gebeurtenissen. Op het vlak van groenten zijn vooral komkommer, tomaat, paprika en ajuin vaste waarden. Qua gewassen vind je vooral maïs, tarwe, peulvruchten en sorghum (kafir) terug. Vaak worden deze ingrediënten afwisselend gebruikt met pap, een soort puree op basis van maïsmeel. Het eten verschilt met dat van Zuid-Afrika, waar je veel meer variëteit vindt. Niettemin vind je de basisgerechten (zoals toast kaas en tomaat) ook hier terug.

Het gebrek aan water maakt het moeilijk om iets te doen groeien en daarenboven zijn de laatste twee oogsten mislukt. Het resulteert dat meer dan de helft van het gezinsbudget naar voeding gaat en dat families maaltijden overslaan omdat het anders te veel weegt op het budget.

Vegetarisch

Hoewel dat in Lesotho vlees een belangrijk ingrediënt vormt in de voeding, kan je op vele plaatsen ook vegetarisch eten. Niettemin is er weinig variatie beschikbaar en heb je in de meest rurale gebieden wel problemen. Wil je op veilig spelen, dan raden we je aan vooraf te informeren bij de verschillende hotels en wat boodschappen mee te nemen zodat je in het slechtste geval zelf je potje kan koken.

Tips geven

Net zoals in Zuid-Afrika voeg je 10% tot 15% toe aan de totale rekening in een restaurant. Dit om de lokale mensen te steunen die deze fooien nodig hebben aangezien hun lonen laag liggen en de mensen verwacht worden een tip te geven. Dit geldt niet alleen op restaurant, maar ook bij tankstations.

Op de schoolbanken

In Lesotho zie je vaak kinderen rondlopen die de ouders helpen met de kudde. Hoewel we dit prachtige land tijdens een weekend hebben bezocht, zagen we op maandag nog vele kinderen rondzwerven. Nochtans is onderwijs verplicht in Lesotho en sinds 2010 zelfs gratis. Kinderen van 6 tot 13 jaar worden op de schoolbanken verwacht, maar veel kinderen zullen moeten helpen in het huishouden en zullen daarna niet verder studeren. Vanaf het 5e leerjaar krijgen de kinderen overigens les in het Engels, 1 van de 2 officiële talen van Lesotho. Tot dan gebeurt dat in Zuid-Sotho, de andere officiële taal van het land.

In het middelbaar vind je vooral het katholiek onderwijs terug. 90% van de 256 middelbare scholen zijn katholiek, maar het aantal kinderen dat de lessen volgt, zakt fel terug. De regering zet hard in op onderwijs en wilt er in de komende jaren voor zorgen dat de kinderen wel verder studeren.

Opvallend is dat meisjes, in tegenstelling tot andere ontwikkelingslanden, goed vertegenwoordigd zijn in het onderwijs. Er zijn zelfs meer meisjes die genieten van het onderwijs dan jongens. Veel jongens zoeken hun heil in Zuid-Afrika wegens het werkloosheidscijfer en de armoede en proberen daar op jonge leeftijd naar een job te zoeken. Meisjes zullen sneller in Lesotho blijven en onderwijs volgen. Niettemin zal hun aanwezigheid na de lagere school ook fel afnemen.

Uur cultuur

Voor je aan je reis begint, kan het interessant zijn om je al wat te verdiepen in de cultuur van de Basotho. De typische muziek van Lesotho heet namelijk famo en de sound wordt gekenmerkt door accordeons, véél accordeons. Het genre ontsond in de jaren 1920 in de mijnen van Zuid-Afrika, waar veel Basothomannen toen aan het werk waren. Bekende bands zijn onder andere Terene en Seakhi, maar de twee bands zijn echter bittere rivalen. Andere populaire genres zijn kwaito en Afrikaanse jazz. Ontdek de muziek van Lesotho op onze YouTube-lijst. Mensen zullen grote ogen trekken wanneer je kan meedansen en -zingen in de lokale pubs.

Lesotho mag dan een klein land zijn, toch zijn er een aantal films en documentaires die je inzicht kunnen geven in de cultuur van dit landje. Wij geven je alvast onze favorieten in onze IMDB-lijst!  Voor de filmfanaten onder ons: Sesotho Media & Development (SM&D) organiseert jaarlijks het Lesotho Film Festival in november in hoofdstad Maseru. Met hun aanpak, waarbij mensenrechten centraal staan, probeert de organisatie stigma en discriminatie tegen te gaan inzake seksueel en gendergebaseerd geweld, seksuele orientatie, de reïntegratie van ex-gevangenen en meer.

Om het ijs te breken, kan je ook je best doen om een aantal woordjes te leren in het Zuid-Sotho, een van de twee officiële talen van Lesotho, naast het Engels. Moedertaalsprekers zullen dit zeker appreciëren. Ha re ee!

De kleren maken de man – en vrouw

Dekens

De klederdracht van de Lesothanen valt op omwille van het gebruik van dekens. Het is een traditie die al jarenlang meegaat en dateert van de 19de eeuw. Het was koning Moshoeshoe I die het eerste deken cadeau kreeg van een zekere handelaar, genaamd Mr. Howell en sindsdien is het uitgegroeid tot een symbool van het land. Het maakt deel uit van de cultuur en voor de buitenwereld is het een herkenningspunt van de etniciteit van de Lesothanen. Zo vormt het deken een statussymbool voor alle Lesothanen en dragen ze het in elke weersomstandigheid met eerbied. Hiervoor droeg de bevolking dierenhuiden met de vacht er nog aan. Luipaarden- en schapenhuiden werden bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt. Geleidelijk werden de traditionele dekens, oftewel Kaross, ingewisseld door dekens uit katoen en wol, voornamelijk omwille van moeilijkheden om aan genoeg huiden te komen. Een vrouw draagt het deken rond haar achterste en de man bindt het deken aan zijn rechter schouder. Daarnaast hebben belangrijke mensen het recht om meer dan 1 deken te dragen.

Opvallende kenmerken

Opmerkelijk is dat elk deken strepen bevat van ongeveer 1 centimer breed. Destijds was dit een fout van de wevers, maar al snel werden zij deel van de traditionele dekens. De strepen worden verticaal gedragen en symboliseren zo groei. Het gebruik van felle kleuren en de patronen die gebruikt worden zijn tevens kenmerken voor de traditionele kleren. Het basisvoedsel voor vele Lesothanen is maïs en dat symboliseert aan de ene kant vruchtbaarheid en aan de andere kant rijkdom. Je vindt patronen van maïskolven dan ook op regelmatige basis terug op de dekens.

Een deken voor elke levensfase

Hoewel er dekens zijn voor dagelijks gebruik, zijn er ook die verschillende fases van het leven belichamen. Voor jongens die op weg zijn naar hun mannelijkheid, ofwel de besnijdenis, is er een deken dat kenbaar maakt dat je in die levensfase zit. Zodra de besnijdenis voltooid is, krijg je een ander deken dat symbool staat voor de volwassen man. Voor bruiloften zoekt de vrouw voor een lange tijd naar het geschikte deken en ook de man draagt een speciaal deken – motlotlehi. Bij de geboorte van de eerstgeborene krijgt de vrouw een serope. Naast deze en andere dekens vind je er ook speciale terug die gebruikt worden bij het vieren van een speciale dag op de Lesothaanse kalender, bijvoorbeeld de onafhankelijkheidsdatum of de nationale bomenplantendag. Bovendien fungeert het als een statussymbool en verlaten de Lesothanen hun huis niet zonder deken, zelfs niet in de hete zomers.

Strooien hoed

In het midden vind je het traditionele hoofddeksel de mokorotlo terug. Het typische hoofddeksel vindt zijn oorsprong in de vroege 20ste eeuw. Toen mannen naar het plaatselijke stamhoofd gingen om verantwoording af te leggen, zongen zij een plaatselijk lied, mokorotlo genoemd. Het hoofddeksel dat ze toen droegen, een voorloper van de huidige hoed, kreeg door associatie dezelfde naam. De leiders van het land begonnen de mokorotlo, een strooien hoed, te dragen. Doordat deze meer en meer in het straatbeeld terug te vinden was, groeide de hoed uit tot een nationaal symbool en refereert het ondertussen naar de eerste koning Moshoeshoe I zonder dat hij ooit een dergelijke hoed heeft gedragen.

Een goede voorbereiding…

… brengt je al een heel eind op weg. Specifiek voor Lesotho is het soms moeilijk om correcte informatie te vinden over de openingsuren van de grensovergangen vanuit Zuid-Afrika. Je vindt vaak tegenstrijdige informatie die zowel voor- als nadelig kunnen zijn.

Onderschat de reistijd niet om je van punt A naar punt B te begeven en voorzie genoeg buffertijd. Rij je met je eigen wagen, dan kan een 4×4 huren misschien wel nodig zijn, vooral wanneer je bijvoorbeeld zelf de Sani Pass zou willen oversteken. Reis je per bus, dan kan het wel eens zijn dat je lang moet wachten voor de bus vertrekt. De meeste bussen vertrekken immers pas wanneer ze vol (genoeg) zitten. Ook hier geldt de regel van extra tijd te voorzien en onthoud dat je vanaf nu op het ritme van Africa time reist!

Begin ook zeker op tijd met de voorbereiding van je reis. Het land is niet erg toeristisch dus het aanbod aan slaapplaatsen is beperkt. Bovendien kan een reactie al wel eens op zich laten wachten – het internet is er nu eenmaal niet altijd even wijdverspreid of betrouwbaar.

Ik ga op reis en ik neem…
  • Warme kledij mee! Ga je tijdens de Europese lente- of zomermaanden naar Lesotho, dan is het daar winter. Zowat heel het land ligt op een hoogte die kan tellen en dat maakt het tot een van de weinige landen waar het al eens kan sneeuwen in de winter. Neem een warme trui mee, thermisch ondergoed als je plant van buiten te slapen en je ski’s wanneer je het over een avontuurlijke boeg gooit.
  • Mijn internationale stekker NIET mee. Lesotho heeft dezelfde poorten als Zuid-Afrika en die zijn als enige niet compatibel met je ‘wereldwijde’ adapter. Het heeft dus geen zin om deze mee te sleuren. Je kan op de luchthaven of in de meeste supermarkten een lokale adapter kopen, al moet je misschien wel nog wat modificaties doen…
Openbaar vervoer

Beschik je niet over je eigen auto, dan moet je je beroepen op het openbaar vervoer en dat is in Lesotho beperkt. Treinen zijn niet aanwezig in het land, behalve een verbinding tussen Bloemfontein en Maseru. Wil je je door het land bewegen ben je aangewezen om te reizen via een gedeelde taxibus of een privé taxi. 

Voor lange afstanden is de gedeelde taxibus je enige optie, maar die rijden niet elk uur. In meerdere gevallen heb je maar 1 bus per dag, wees dus op tijd en vraag aan de plaatselijke bevolking wanneer je aan de kant van de weg moet gaan staan.

De prijs van de busjes is bepaald door de regering. Heb je argwaan naar de prijs, vraag het dan na bij de andere passagiers.

Zoals ook elders in Afrika, is er plaats voor 16-20 personen, en kan het zijn dat ze wachten tot de bus vol zit voor ze vertrekken. De temperatuur kan hoog oplopen, of er kan een tocht hangen door openstaande ramen. Een zitje aan het raam is daarom geen slechte zet.

Always safety first!

Veiligheid

Lesotho is over het algemeen veilig, mits je enkele voorzorgsmaatregels in acht neemt. Wandel nooit na zondsondergang alleen op straat en vermijd nog te moeten rijden in het donker. Hou ramen in de grote steden gesloten en vergrendel de deuren wanneer je rondrijdt. Hou jezelf op de hoogte van de politieke situatie van het land om protesten en betogingen te vermijden.

Lesotho heeft veel bergen. Onthoud dus dat het weer er erg snel kan veranderen, vooral tijdens de zomermaanden, en neem voorzorgsmatregelen wanneer je gaat wandelen. Maar wees ook voorzichtig onderweg. We hebben namelijk veel rotsen op de weg zien liggen waarvoor we moesten uitwijken; er vallen dus regelmatig stenen uit de lucht.

Vaccinaties

Vergeet voor vertrek niet de volgende vaccinaties in orde te brengen, indien nodig:

  • Gele koorts – de vaccinatie moet minstens 10 dagen voor vertrek gebeuren in een officieel gele koorts-vaccinatiecentrum
  • Hepatitis A (en B)

Andere vaccinaties die je (best) kan overwegen zijn die voor: tetanus, difterie, kinkhoest, mazelen, polio, buiktyfus, meningitis en hondsdolheid. Raadpleeg voor vertrek je arts. Ga omwille van parasieten overigens nooit in stilstaand water zwemmen en wees voorzichtig met het drinken van kraantjeswater. En hoera, Lesotho is malaria-vrij!

Documenten

Vergeet de volgende documenten niet mee te nemen:

  • Je paspoort, minimaal 6 maanden geldig – en kopies
  • Je gele vaccinatieboekje (hoewel ze er niet achter vroegen)
  • Bewijs van verzekeringen
  • Wanneer je een auto in Zuid-Afrika huurt, vergeet dan niet de toelatingspapieren om de grens te mogen oversteken op tijd aan te vragen en mee te nemen.

Volgens het internet heb je geen visum nodig voor een verblijf tot 14 dagen. Blijf je langer dan 2 weken, dan zou je er wel een nodig hebbt. Wij kregen bij onze grensovergang echter meteen een stempel voor een maand. Blijf je langer dan deze periodes? Dan kan je je visum online aanvragen.

Ambassades

Er is geen ambassade van België in Lesotho zelf. Er is er wel eentje in Pretoria, Zuid-Afrika en daarnaast zijn er nog twee consulaten in Kaapstad en Johannesburg, en een ereconsulaat in Durban, dat afhangt van het consulaat in Johannesburg.

Neem voor vertrek een kijkje op de websites van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde en van Buitenlandse Zaken voor de laatste updates en registreer je reis.

Onze highlights – niet te missen top 3
Routestippels

De laatste jaren zijn er veel wegen geasfalteerd en vind je er minder aardewegen terug. Omdat het tamelijk onduidelijk is, welke wegen berijdbaar zijn, hebben we de asfaltwegen in het rood gemarkeerd. De gele wegen zijn aardewegen. Vooral het stuk tussen Thaba-Tseka en Mokhotlong is verrassend. Het lijkt op het eerste zicht op een drukke weg, maar er zit een felle klim tussen die enkel geschikt is voor een 4×4.

Het wegennet van Lesotho

11 dagen Lesotho ZONDER 4×4

Dag 1. Steek de grens met Zuid-Afrika over in het Noorden. Ficksburg of Fouriesburg zijn beide goede opties. Rij verder tot Bokong.

Dag 2 + 3. Ga op zoek naar de gieren en aanschouw de Lepaqoa-waterval. Een perfecte plaats voor een stevige hike.

Dag 4. Een korte rit tot Katsedam. Bezoek de dam en de botanische tuin.

Dag 5. Het enige off-road stuk van de reis tot Thaba-Tseka, en daarna richting Maseru. Onderweg stop je voor een paard- of ponytocht aan de God Save Me Pass.

Dag 6 + 7. Ontdek de hoofdstad Maseru.

Dag 8 + 9. Geniet van je tijd in Semonkong en ontdek de Maletsunyana Falls op je eigen manier.

Dag 10. Een prachtige route richting Quthing, waar je de fossielen van de dinosauriërs kunt bekijken.

Dag 11. Verlaat Lesotho ten westen van Quthing naar of Zastron of Lady Grey.

14 dagen Lesotho met 4×4

Dag 1. Neem de Ongelukspas en rij zo Lesotho binnen. Het is een pittige 4×4 weg waar de avonturier zich kan uitleven. Rij daarna door naar Quthing.

Dag 2. Bezoek de restanten van dinosauriërs in Quthing en het Cave House.

Dag 3 + 4. Rij naar Semonkong en bezoek er de waterval te voet of met de auto. Wil je met de 4×4, rij dan na het stadje over de brug en sla meteen links af. Kijk naar de verschillende activiteiten die de Semonkong Lodge aanbiedt.

Dag 5 + 6. De volgende stopplaats is Roma, een ideale plek om jezelf uit te leven met de 4×4.

Dag 7 + 8. Ontdek de hoofdstad Maseru.

Dag 9. Rij tot Butha-Buthe en stop in de verschillende stadjes die op je route liggen.

Dag 10. Ga tot het skistation Afriski, een mooie route met prachtige uitzichten.

Dag 11. Een fikse dag in de auto tot Bokong, waar je kan genieten van het Bokong Nature Reserve.

Dag 12. Spendeer de ochtend in het natuurreservaat en bezoek de regio rond de Katsedam in de namiddag.

Dag 13. Rij richting de Sanipas en bezoek het hoogste café van Afrika.

Dag 14. Rij terug Zuid-Afrika binnen langs de Sanipas en stop in Underberg.

4 dagen Lesotho met 4×4

Dag 1. Neem de grensovergang aan Qacha’s Nek en rij verder tot Semonkong. Ga ’s avonds mee op de Donkey Pub Crawl.

Dag 2. Spendeer de dag op jouw manier bij de Maletsunyana Falls. Ga wandelen, abseilen of neem de fiets.

Dag 3. Vertrek ’s ochtends en rij richting Thaba-Tseka. Je kan kiezen of je naar Katse gaat voor de activiteiten in de buurt of in de buurt van de God Save Me Pass, het epicentrum voor paard- en ponytochten.

Dag 4. Vertrek vroeg en baan je een weg naar Mokhotlong over de bergpas. Rij verder door naar de Sanipas. Stap het hoogste café van Afrika binnen voor je naar beneden rijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *