Magere, maar goede keuze: Pongola Guest House

In onze reisroute richting eSwatini en Mozambique was het stadje Pongola voor ons een logistieke overnachtingsplaats. Het brengt ons vlakbij de grens met eSwatini, en er zijn nog verschillende bezienswaardigheden in de buurt. Dit zorgt ervoor dat een verblijf van enkele dagen gerechtvaardigd is. Wij kozen voor de Pongola Guest House omwille van de lage prijs, de goede ligging en foto’s op de website die ons wisten te overtuigen. Los daarvan is de keuze ook schaars in de regio, want je vindt maar weinig hotels in Pongola. Dit alles maakt het Pongola Guest House de perfecte uitvalsbasis voor ons.

De boeking heeft wat voeten in de aarde gehad, aangezien onze reservering aanvankelijk werd geannuleerd. Nadat er contact opgenomen was met de eigenaars, bleek dat geen van beide partijen de boeking had geannuleerd, maar dat booking.com verantwoordelijk was. We vermoeden dat een mindere wifiverbinding de oorzaak was, maar na een nieuwe reservering konden we er alsnog 2 nachten verblijven.

Laura Ashley

Met de problemen die we hebben gehad bij de reservering, lijkt het alsof we de beste kamer van ze allemaal hebben gekregen: een hele ruime kamer met TV, frigo, bijhorende WC en vooral met een overdekt buitenterras. Het is hier aangenaam vertoeven en we voelen ons meteen op ons gemak door de warme ontvangst. We krijgen meer luxe dan we de weken voordien hebben gehad. Dat vertaalt zich in een stabiele internetverbinding zodat we sinds langs nog eens kunnen Netflix’en.

Kamer van het Pongola Guest House met bed

Niettemin krijg je niet meteen het gevoel dat je in Zuid-Afrika bent. Op meerdere momenten denk je dat je op de thee bent bij Hyacinth Bucket. De kamers zijn met veel overdaad getooid in ware Laura Ashley bloemenmotief en de rustieke stijl is de onze niet. Het brengt wel een vorm van nostalgie naar boven aan de romantische stijl die bij diverse familieleden hing/hangt.

Finalist KwaZoeloe-Natal

Bij de inkom hangt een certificaat dat de lodge een finalist was in de zoektocht naar de beste accommodatie van de provincie KwaZoeloe-Natal. Het is een ander exemplaar als de Certificaten van uitmuntendheid van Tripadvisor of Lonely Planet die je ondertussen overal aantreft. Het blijft een extra waardemeter en die heeft de lodge ook met recht verdient.

Het hotelpersoneel draagt namelijk zorg voor hun gasten. Zo wordt het ontbijt van 90 rand / 5,5 euro (70 rand / 4,3 euro als je zonder vlees vraagt) zeer gesmaakt. De zelfgemaakte muffins, de verrukkelijke bonenmix en alle extraatjes die ze aanbieden, maken dit ontbijt tot een feest voor foodies. Jammer genoeg kunnen we voor een avondmaal bij hen niet terecht en is er ook niet de mogelijkheid om zelf iets ineen te flansen. De vegetarische mogelijkheden in de buurt zijn zo goed als onbestaande, dus moeten we inventief omspringen met onze maaltijd. Op onze kamer maken we ons noodrantsoen met behulp van de waterkoker.

Zwembad van Pongola Guest House
Een streek om te ontdekken

De regio is niet meteen de meest evidente om te bezoeken. En dat zie je aan de beperkte toeristische voorzieningen qua logement en horeca. Daarentegen zijn er wel genoeg bezienswaardigheden in de buurt, aangezien er verschillende natuurreservaten en safariparken op respectabele afstand liggen. Jammer genoeg was het tijdens ons verblijf onrustig aan de Jozinidam. Het werd ons dan ook afgeraden om daar in de buurt rond te rijden.

Het aangename op zo’n momenten is dat we nog steeds een beroep kunnen doen op onze Wild Card en zo ongepland naar een safaripark kunnen gaan zonder betaling. Het Ithala Game Reserve ligt zo bijvoorbeeld op een uurtje rijden en in het park hebben we kunnen genieten van een fantastische self-drive. Ook richting de grens met Eswatini kan je de natuur intrekken in het Pongola Nature Reserve. Weliswaar zijn we daar minder enthousiast over en hebben we er slechts een uurtje rondgereden voordat we de grens naar Eswatini overstaken. Bovendien was het er erg droog, zodat het meer ook fel was teruggetrokken. Veel valt er in dit park niet te zien.

Wil je alleszins de streek ontdekken, dan lijkt ons het Pongola Guest House de perfecte uitvalsbasis. Bovendien word je er met open armen ontvangen en kan je genieten van een ongestoord verblijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *