Natuurlijk industrieel: 44 Stanley

Hoewel industrië en natuur niet veel raakpunten hebben, gaan ze hier en daar wel harmonieus samen. In oude fabrieken schieten gezellige marktjes, pop-up bars en restaurantjes overal als paddestoelen uit de grond. Ook in Zuid-Afrika is dat zo en wij brachten een bezoekje aan één van die plaatsjes: 44 Stanley.

De oorsprong van de naam is niet ver te zoeken, het marktje is namelijk gelegen aan de Stanley Avenue, op nummer 44. Hier een tijdje vertoeven is wat ons betreft zeker aan te raden. Al dwalend tussen de verschillende hippe confectiewinkels, gezellige meubelzaakjes, trendy barbiers en charmante boekenwinkels ben je verbaasd wanneer je plots beseft dat er weer een uur is voorbij gegaan. Bovendien is het een ideale plaats om een hapje te eten. De setting nodigt echt uit voor een brunch en/of lunch.

DSC02222

Elk etablissement probeert zijn klanten met hun eigen troeven aan te trekken en daardoor is de keuze mogelijk nog moeilijker. Het is onmogelijk om alle interessante eetplaatsjes op één dag, zelfs een weekend, te bezoeken. Wij hakten de knoop door en namen plaats bij het Salvation Café. De finale troeven die ons aantrokken, waren de gezelligheid en hun eggs florentine. Jammer genoeg was het net na twaalven en was de ontbijtservice overgegaan in de lunchservice. Wil je brunchen, wees dan op tijd en blijf niet slenteren tussen de winkels. Als alternatief namen we plaats bij de Vovo Telo keten. Zij bieden meerdere vegetarische opties aan, maar je proeft dat dat niet hun specialiteit is. Zo staat de kruiding niet op punt en is het soms aan de droge kant. Een heerlijke smoothie kan je er wel krijgen.

Een Belgische touch

De eerste winkel die je tegenkomt is The Leopard; een klein, maar fijn lunchplaatsje met weinig zitmogelijkheden, maar dat biedt net de charme. Ben je veggie of vegan kom je hier zeker aan je trekken! Veel van het eten is tentoongesteld in een glazen toonbank en de open keuken geeft ook al haar geheimen prijs. Ons oog viel echter meteen op het vloeibare goud: Duvel, Hoegaarden, Leffe en nog enkele andere bieren. Je kan er eentje meenemen voor later, of je kan er ter plaatse eentje nuttigen.

Nadat je een heerlijke lunch hebt gehad, raden we aan om even te stoppen bij Chocoloza. De naam van de zaak is een knipoog naar het alom gekende Zuid-Afrikaanse Shozoloza lied. Enkele jaren geleden was het zingen van dit nummer zelfs nog een opdracht bij De Mol. De bedrijfsnaam zegt meteen wat je hier kunt vinden: chocolade. Zodra je binnenstapt zie je grote plakken Callebaut liggen en onder het logo staat aangegeven dat het Belgische pralines zijn. Voor we het goed en wel beseffen staan we te praten met Vicky, de eigenares. Hoewel ze Zuid-Afrikaans is, blijkt België wel haar tweede thuis. Toen ze 14 was, kwam ze terecht in ons land, meer bepaald in Hoeilaart, en pas in 2015 keerde ze terug naar haar geboorteland. In de tussentijd had ze in haar vrije tijd een opleiding gevolgd bij Syntra als chocolatier. Daar zei ze over: “dat was iets goeds voor mij, niet voor Vicky de carrièrevrouw, of Vicky de moeder, maar wel voor Vicky de persoon”. Na haar studies ging ze aan de slag bij Neuhaus en daar leerde ze hoe chocolade maken nietmoest. De industrialisatie van het hele productieproces heeft als gevolg dat er amper plaats is voor liefde voor het product. Of zoals ze zelf zegt over chocolade: “it’s science, but it’s art”. Bij chocolatier De Meestere te Leuven, leerde ze de andere kant van het verhaal kennen en daardoor zag haar dochter ook in Leuven het levenslicht. Nu heeft ze al 3 jaar lang in Johannesburg haar eigen, goed draaiende, chocoladezaak. Na al dat gepraat snakken onze monden naar chocolade en bij het proeven wordt het meteen duidelijk; dit is chocolade van hoge kwaliteit en we besluiten dan ook een doos pralines mee te nemen.

 

DSC02262

Verspreid over Zuid-Afrika zijn er vele ontmoetingsplaatsjes terug te vinden, allen met hun eigen identiteit. Deze 44 Stanley past mooi in dat rijtje, maar wat ons betreft is het hier interessanter dan bij andere. Je kan er makkelijk een aantal uur ontspannen, terwijl je geniet van de modieuze winkels en het heerlijke eten. Je moet er wel de Instagrammers en de influencers bijnemen, en het is er wel eens over de hipsterkoppen lopen. Maar dat nemen wij er graag bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *