Onbekend maakt onbemind: Ithala Game Reserve

geplaatst in: Dieren, Safari | 0

De heuse weelde aan safariparken in Zuid-Afrika maakt je keuze er niet gemakkelijk op. Wellicht heb je wel al gehoord van het Krugerpark en misschien zelfs al van Pilanesberg of Hluhluwe, maar de minst bekende parken kunnen je soms het hardst verrassen. Een park waar geen geoliede marketingmachine achter zit, maar dat ook veel te bieden heeft. Wij presenteren met veel plezier het goed bewaard geheim Ithala Game Reserve.

Op de grens van de provincies Mpumalanga en KwaZoeloe-Natal, maar ook met de grens van eSwatini in de buurt, vind je het Ithala Game Reserve terug. Hoewel het vlot bereikbaar is vanuit Hluhluwe of Pongola, is het park – door de noordoostelijke ligging – geen evidente stop voor de doorsnee reiziger in Zuid-Afrika. Je moet nagenoeg van een doorreis van Swaziland komen om je hier een stop te kunnen veroorloven. Aanvankelijk stond dit park niet op onze planning, maar we zijn ontzettend blij dat we het alsnog hebben gedaan.

Het goed verborgen geheim Ithala Game Reserve, onbekend maakt onbemind
Geen Big Five

Iedereen die op safari gaat, heeft het over de Big Five, want die moet je gezien hebben. Het is alsof een safari niet geslaagd is als je ze niet alle 5 gezien hebt, terwijl ze zeker niet allemaal gemakkelijk zijn te spotten. In Ithala doen ze een beroep op 4 diersoorten van de 5 en ontbreekt de leeuw er, maar dat maken ze ruimschoots goed door een grote populatie aan luipaarden, wel 42 stuks (cijfers van 2014). Hierdoor zijn er meer luipaarden per 100km² te vinden dan in andere parken zoals Hhluhluwe of de privéparken in KwaZoeloe-Natal! Niettemin blijven het schuchtere dieren en hebben wij op een namiddag rondrijden jammer genoeg geen glimp opgevangen van het dier.

Bijna elke 5 minuten zagen we wel een dier in de buurt. Op onze self-drive zagen we dan ook veel. Voordat we nog maar de receptie bereikt hadden, kwamen wrattenzwijnen, giraffen, impala’s, olifanten en apen al op onze weg, en dat ging zo de hele namiddag verder. Na een half uur ben je al vergeten dat er hier geen leeuwen te vinden zijn; met al die andere dieren vind je dat niet erg.

Stilte en kalmte

In de vroege namiddag zijn wij de eerste dagbezoekers die zich aanmelden aan de toegangspoort. Ithala heeft maar één gate en die is bereikbaar als je door Louwsburg rijdt. Je kan een kaart kopen voor 10 rand, wat minder dan € 1 is, maar bij ons doen ze niet moeilijk als we een foto willen nemen van de kaart.

Doordat de massatoeloop uitblijft, is het hier ontzettend aangenaam vertoeven. Je ziet zelden een auto en hebt de dieren zo goed als voor jezelf. Als je rondrijdt tegen de aangeraden snelheid van 20 kilometer per uur, dan schrikken de dieren niet en kan je nagenoeg geruisloos vlak langs hen heen rijden. Zebra’s, impala’s, koedoes, olifanten, buffels en ga zo maar voort, zijn vaak op slechts enkele meters te spotten.

In Ithala heb je ook de mogelijkheid om te wandelen zonder begeleiding en dat kan je niet op veel andere plaatsen doen. Normaal gezien moet er steeds een gids meegaan als er wandelingen beschikbaar zijn. In totaal zijn er 3 wandelingen, de Phuzamoya, de Plumb-coloured Straling en de Buchbuck Trail, beschikbaar. Let wel op, want de olifanten, buffels en luipaarden lopen er wel rond, en in de struiken vind je ook genoeg slangen terug.

Een beperkt wegennet

De berijdbare wegen zijn niet breed gezaaid, niettemin zijn deze perfect om het park te verkennen. Een onderverdeling is gemaakt tussen asfalt-, gravel- en 4WD-wegen, maar bij de ingang informeren ze ons al dat een bepaalde 4×4-weg goed bereidbaar is voor al het vervoer. Pols dus op voorhand naar de haalbaarheid met je wagen op bepaalde wegen, want de signalisatie kan gedateerd zijn of uit veiligheidsoverwegingen geinstalleerd zijn. Daarnaast kunnen de weersomstandigheden ook roet in het eten gooien. Je wilt namelijk als organisatie niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele incidenten.

Het gebied is vooral onderverdeeld in loops of cirkels om een deel van het gebied te verkennen. De Ngulumbeni Loop neemt vooral een vallei voor zijn rekeningen en hoewel daar wellicht het meeste kans is om luipaarden aan te treffen is dat met de dichte begroeiing redelijk moeilijk. Graseters vind je er wel bij de vleet.  De Dakeneni loop neemt je mee over de heuvels en zo terug naar de vallei en volgt voor een hele tijd de rivier. De diversiteit van deze rit is aangenaam en het aantal dieren dat je pad kruist is opvallend.  

Een impala goed verborgen in het Ithala Game Reserve
Overige info

Je kan overnachten in het park, maar voor ons was dat niet noodzakelijk. Het is wel een perfect park als dagtoerist. Het bijhorend restaurant richt zich duidelijk op vleeseters, want naast een salade en een toast met kaas en tomaat staat er verder niets vegetarisch op het menu. Lunchen in het basiskamp wordt daardoor iets minder interessant, tenzij je er zelf voor zorgt! Daarnaast kan je ook trouwen of conferenties houden bij Ithala.

De Wild Card is in dit park ook geldig, dus voor een self-drive moet je niet extra betalen. Heb je geen Wild Card ter beschikking, dan kost een bezoek aan Ithala Game Reserve 140 rand, wat overeenkomt met net geen € 10. De vraag is maar of het goed bewaard geheim, een geheim blijft.Wij vonden Ithala onvergetelijk, maar elke safari is anders. Voor hetzelfde geld vind je tijdens jouw bezoek niet veel dieren terug, maar wij betwijfelen dat sterk. Bovendien heb je een reëele kans om een luipaard tegen te komen en die kan het gemis aan een leeuw makkelijk opvangen. Althans, dat vinden wij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *