Op safari in een luxueuze omgeving: Askari Game Lodge

In de prachtige streek in de buurt van Magaliesburg in Zuid-Afrika vind je een safari-ervaring voor het hele gezin terug. Op het eerste zicht lijkt het een luxueus hotel voor de meer gegoede mensen, maar verrassend genoeg is het 4-sterren hotel best betaalbaar. Het Plumari Game Reserve is het groter geheel en hoewel het reservaat het privédomein van de Italiaanse eigenaar Guiseppe Plumari is, kan ook het grote publiek van de omgeving genieten bij de Askari Game Lodge. Het park is naast het Dinokeng Game Reserve het enige waar je de Big Five kunt spotten, maar het voelt wel wat artificieel.

Betaalbare luxe

Naar onze mening was de Askari Game Lodge het perfecte verblijf om de ouders van Charlotte mee naar toe te nemen. Zij brachten ons een bezoek tijdens ons 6 maanden durend verblijf in Zuid-Afrika, en het verblijf in Askari was een schot in de roos. Het oord der luxe zorgt ervoor dat je niets tekort komt en het staat in schril contrast met de prijs die je betaalt. Dezelfde ervaring zou elders gemakkelijk het dubbele bedragen. De 2 chalets die we uitgekozen hebben, zijn niet zo speciaal. Voor de status van deze lodge hadden we iets sjiekers verwacht, maar wij klagen niet. Het kapotte licht in de badkamer en de diverse mierenkolonies die in de kamers rondzwerven zijn meer een bron van irritatie. Het licht is de volgende dag al hersteld, maar de mierenkolonie is eerder dweilen met de kraan open. Het personeel doet hun best, maar het is onmogelijk om het probleem in te dijken. Gelukkig zijn dat niet de enige dieren die er zijn. Onze chalets kijken uit op enkele vijvers en in één van die vijvers zitten enkele nijlpaarden te baden, maar ook hordes apen, gnoes, koedoes en impala duiken geregeld op.

Voor ons verblijf hebben we gekozen voor een halfpension waarbij we zowel ’s ochtends als ’s avonds getrakteerd worden op een rijkelijk buffet. Kies je eigen omelet, bedelf je onder de plaatselijke malva pudding, of doe je tegoed aan de verschillende vleesjes. Al om 19u zijn de meeste tafels bezet, en om 20u30 zijn we nagenoeg de enigen die achterblijven. Bourgondiërs als ons vinden het vreemd, want wij kunnen net genieten van een zeer lang restaurant bezoek. Voor Zuid-Afrikanen is een snelle service belangrijk en op restaurant krijg je doorgaans je eten ook binnen de 10 minuten.

Een breed spectrum aan activiteiten

Safari

Op dit privé-domein zijn er talloze extra’s mogelijk. Voor 350 rand (ongeveer € 21) kan je mee op een game drive van 2,5 uur. De dieren die je in zowat elk park terugvindt – namelijk gnoes, impala, giraffen, nijlpaarden en struisvogels – zijn aanwezig maar van andere dieren was er amper een spoor. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, want de secretarisvogel die jaagt op slangen, stond vrolijk te zoeken naar het reptiel in de buurt van onze wagen. Daarnaast breng je natuurlijk wel een bezoek aan de leeuwen, die in een kleiner domein van 20 hectare gehouden om hen te beschermen tegen stropers. Telkens worden de 3 leeuwen gevoederd en dan krijg je toch meer een dierentuin-gevoel. Als we op een dergelijke manier leeuwen willen zien, dan kiezen we eerder voor een sanctuary.

Uit de omliggende bergen dalen op tijd en stond luipaarden af en springen het domein in op zoek naar een lekkere maaltijd. Leeuwen worden in een kleiner domein van 20 hectare gehouden om hen te beschermen tegen stropers. Een blijvend probleem in Zuid-Afrika, niet alleen voor de leeuwen, want ook bij Askari is de populatie neushoorns teruggevallen van 11 naar 1. Het laatste exemplaar verschuilt zich met haar pasgeboren jong op het domein en er wordt ook gevraagd foto’s van de neushoorns niet te delen op sociale media aangezien de stropers dan weten waar ze moeten zijn. Het stropen wordt gedoogd van bovenhand, want een kleine groep stropers kunnen nooit de nodige onderdelen exporteren naar het buitenland zonder hulp van hogeraf. Corruptie op het hoogste niveau.We hebben er wel alle begrip voor dat ze de dieren willen beschermen voor stropers, maar hebben het gevoel dat dat niet de enige reden is. Wellicht willen ze ook de andere dieren beschermen, dat die niet ten prooi vallen aan de katachtigen.

Bovendien hebben ze ook twee gedomesticeerde olifanten op het domein rondlopen, waarmee je kan gaan wandelen. Daarnaast kan je all the way gaan voor de elephant experience (R 550 – € 34) met als speerpunt dat je de gedomesticeerde olifanten mag voederen. Als we polsen hoe ze de olifanten hebben kunnen temmen, verzekeren ze ons dat dat gebeurd is met beloningen als voedsel en nooit met straffen. Ook hier zijn we meer geneigd om dergelijke ervaring bij een betrouwbare sanctuary te doen. Bovendien worden de olifanten ook ingezet voor trouwfeesten op het domein en roept dat toch wat vraagtekens op.

Bruiloft

Trouwen bij Askari in de Zuid-Afrikaanse winter is – naar onze mening – redelijk goedkoop: R 106.000 (ongeveer € 7.000) voor 150 gasten, inclusief verblijf, eten, fotograaf, DJ en bovendien is er op het domein een eigen kerk waar je de dienst kan uitvoeren. Charlotte haar moeder geeft al stille hints dat dit een goede prospectie is voor een mogelijk toekomstig feest. Wil je een niet-alledaags huwelijk, dan is dit misschien nog wel een mogelijkheid!

Vlak naast de kerk, biedt de Askari lodge ook een museum, waar ze de voortrekkers in de kijker zetten. De verzameling van huifkarren, oude kleding en 2 gravures van de khoi san kunnen ons niet meteen bekoren en zorgen ervoor dat we na tien minuten terug buiten staan. Een ongeboren neushoorn van een gestroopte moeder op sterk water is dan wel weer confronterend en de enige reden om voet te zetten in het museum.

Hiken

Wil je gaan wandelen in de natuur, kan je ook bij Askari terecht. Wij zijn altijd enthousiast als het op wandelen aankomt en in het Plumari-reservaat heb de mogelijkheid tot 2 hikes, een mountain hike (R 350 – € 21) en een petroglyph hike (R 250 – € 15). Naar ons gevoel is de interessantste de eerste, in de bergen vlakbij, maar die voeren ze al een tijdje niet meer uit wegens gebrek aan personeel. Het resultaat is dat we genoodzaakt moeten kiezen voor de Petroglyph hike. Net geen uur zijn we onderweg en blijven we steeds in de buurt van de lodge. Hetgeen we te zien krijgen, is niet eens noemenswaardig en we zijn dan ook misnoegd dat we de hike uiteindelijk gedaan hebben.

Al het personeel is broodnodig om de veiligheid te voorzien, om in te staan voor de dieren en om de illegale stroperij tegen te gaan, maar het is wel vreemd dat een simpele wandeling niet georganiseerd kan worden. Waar het schoentje juist knelt, weten we niet, maar we hadden onze tijd beter gebruikt om een bezoek te brengen aan de Askari Spa en ons te laten verwennen met een deugddoende massage. Charlotte haar vader ging hier wel voor en de stralende lach waarmee hij terugkwam, verklapte dat het een heerlijke ervaring was. Ook hier lagen de prijzen onder die van België en dat is vaak een niet te missen opportuniteit die wij stomweg wel hebben laten missen.

Een regio met veel potentieel

Hoewel je afgelegen ligt, liggen zowel Johannesburg als Pretoria op slechts een uur rijden en zijn er in de buurt vele mogelijkheden om andere activeiten te doen. Ben je in de buurt op zoek naar een gezellig en lekker restaurant dan is Hekpoort Heksie niet te versmaden. Bovendien ligt het op de weg richting het prachtige museum Cradle Of Humankind, waar je met het ganse gezin op een interactieve manier de geschiedenis van de mensheid kunt beleven.

Richting het noorden kan je terecht bij Hartbeespoort Dam, slechts een half uur rijden van de lodge. Als je over de dam, met een mini kopie van de Arc de Triomphe, wilt rijden, dan moet je wat meer geduld hebben, want de weg ernaar toe staat garant voor file. Een andere optie is de weg langs de zuidkant van het meer die een betere doorstroming toelaat. Hotels en restaurants vind je er in overvloed en je kan er ook aan watersport doen. Bovendien kan je ook met de kabelbaan naar boven om zo een adembenemend uitzicht te krijgen over het meer en de omgeving.

Aan het meer zelf vind je een sanctuary voor olifanten en apen. In Hazyview bezochten wij een ander filiaal van hetzelfde sanctuary en hadden daar een diervriendelijke ervaring met olifanten, maar weliswaar met kleine interacties. Je vindt aan Hartbeespoort ook het Lion & Safari park, waar je een interactief bezoek kunt brengen aan de dieren. Wij hebben vernomen dat de dieren later worden ingezet voor plezierjacht en staan dan niet te springen om een bezoek te brengen aan dit park. Wil je een dergelijke activiteit doen, raden we je aan om een bezoek te brengen aan de Kevin Richardson Wildlife Sanctuary, ten noorden van Pretoria.

Richting het oosten vind je Olifantsnek, een kleiner meer dan dat van Hartbeespoort, maar ook daar heb je mogelijkheden om een leuke dag te hebben. Wij brachten een bezoekje aan de lokale brouwerij Brauhaus Am Damm en leerden hun assortiment aan bieren kennen, gecombineerd met een brouwerijbezoek. Het is een minder drukke streek waar je wel kan genieten van de natuur.

De vele trekpleisters in de buurt zorgen ervoor dat de regio rond Askari veel te bieden heeft en de lodge zelf heeft ook vele activiteiten. Vervelen zal je je niet doen op de Askari lodge en voor deze prijs (€ 129, inclusief ontbijt en diner voor 2 personen) per nacht moet je niet twijfelen. Informeer je goed over de activiteiten en pas je verblijf aan naar de activiteiten die je wenst. Zoals je kon lezen vinden we niet elke activiteit de moeite waard, dus denk goed na voor je een nevenactiviteit boekt. Wij raden je een minimum verblijf aan van twee nachten om er echt van te genieten. Voor ons was dat ruimschoots genoeg en daarmee zal je jouw Askari-ervaring niet snel vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *