Robbeneiland in 10 wist-je-datjes

geplaatst in: Kaapstad, Zuid-Afrika | 0

Wist je al van deze 10 wist-je-datjes over Robbeneiland?

Wist je dat …
1. 46664 het gevangenisnummer van Nelson Mandela was?

Het staat voor de 466ste gevangene die in het jaar ’64 toekwam. Hij bleef dit nummer gebruiken tot zijn dood in 2013. Het is ook de naam van concerten die plaatsvonden in Kaapstad en elders in Zuid-Afrika en Europa. Onder impuls van Bono en Joe Strummer van The Clash zetten vele artiesten hun schouders onder het 46664-project tegen het AIDS-virus.

2. Drie van de Zuid-Afrikaanse presidenten tijdens apartheid op Robbeneiland vastzaten?

Nelson Mandela won de eerste democratische verkiezingen in 1994, en werd opgevolgd door Thabo Mbeki (1999 – 2008). Deze laatste streed tegen de apartheid in ballingschap, terwijl zijn vader opgesloten zat met Mandela. Mothlante kwam kort aan het roer te staan van de republiek (2008 – 2009) en zat een 10-jarige straf uit op Robbeneiland. Zijn opvolger Jacob Zuma (2009 – 2018) verbleef ook 10 jaar op het eiland. De huidige president Cyril Ramaphosa heeft de dans weten te omspringen. Niettemin zat hij voor korte periodes vast, maar hij werd nooit overgeplaatst naar Kaapstad.

3. Er op het gevangeniseiland geen enkele andere taal gesproken mocht worden dan het Afrikaans of het Engels?
4. Staatshoofden bij een bezoek aan Zuid-Afrika kunnen verblijven in een gastenverblijf op Robbeneiland?

Voor een Brits staatshoofd is het misschien evident om daar de nacht door te brengen. Onze gids beweert dat Theresa May dat ook deed, maar daar was geen tijd voor tijdens haar 3-daagse rondreis in zuidelijk Afrika. Nog een trivia: later op deze rondreis bracht ze in Nairobi een interessante dans. Nu nog steeds zijn haar dancemoves een populaire meme.

5. Je kan trouwen op Robbeneiland?

Er is een kerk op het eiland te vinden die je al kunt afhuren voor 77 rand, ongeveer € 5. De beschikbaarheden qua data zijn wel schaars, want je bent enkel op Valentijnsdag welkom in de plaatselijke kapel. Je bent weliswaar niet het enige koppel, aangezien je de kerk deelt in totaal met een 10-tal koppels. In 2019 trouwden zo 11 koppels waarvan 1 lesbisch koppel. Meteen zorgde het koppel van dezelfde sekse voor een primeur op Robbeneiland.

6. Je er pinguïns vindt?

Toeristen gaan naar Boulder’s Beach of Betty’s Bay om de kleine zeevogels te spotten, maar ook op Robbeneiland lopen ze rond. Zo talrijk als op de andere 2 plaatsen zijn ze er wel niet. Naast pinguïns vind je op het gevangeniseiland ook konijnen, zeehonden, springbok en antilopen. Op het vlak van vogels vliegt hier de Egyptische Ibis rond, alsook 130 andere soorten vogels.

7. Er jaarlijks een zwemwedstrijd wordt georganiseerd van Kaapstad naar het eiland?

Je kan het 7,5km parcours van The Freedom Swim afleggen op verschillende manieren, namelijk estafette, solo of in duo. De tocht is zwaar, want de stroming is sterk en het water is ijskoud. In dit gedeelte van de oceaan zitten er geen haaien, dus laat dat je niet tegenhouden!

Table Mountain panorama view from Robbeneiland
8. Robbeneiland de enige plaats ter wereld is die een andere UNESCO World Heritage Site rechtstreeks kan zien?

Velen denken dan meteen aan Tafelberg, maar het is eigenlijk de Kaapse bloemenregio. Toegegeven, het Table Mountain National Park hoort bij die bloemenregio, maar aangezien het zich helemaal uitstrekt tot aan de Tuinroute, is spreken van Tafelberg als World Heritage Site kort door de bocht. Niettemin had Table Mountain National Park niet deel uitgemaakt van de bloemenregio, zouden beide UNESCO plaatsen elkaar niet zien. Dan zou dit wist-je-datje hier niet staan.

9. De vuurtoren op het eiland de enige in heel Zuid-Afrika is die niet ronddraait?

Het licht stuurt om de 7 seconden een continu lichtsignaal uit van 5 seconden. Over een afstand van 24 zeemijl, wat overeenkomt met 44 kilometer, is het licht waarneembaar! Bovendien is het trouwens de op 1 na oudste vuurtoren in Kaapstad.

Lighthouse on Robbeneiland
10. Er artillerie op het eiland staat?

Tijdens WO II wilden de Britten zich beschermen tegen de Duitse kolonisten in Namibië, en daarom installeerden ze grote kanonnen op het eiland. In heel hun bestaan zijn ze maar één keer afgevuurd, want na hun test zijn de wapens niet meer gebruikt.

Wil je Robbeneiland bezoeken, vergeet dan zeker niet ons artikel over ons bezoek te lezen!

Prison tower behind fences on Robbeneiland, 10 wist-je-datjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *