Tips om water te besparen – thuis én op reis

geplaatst in: Hygiëne, Natuur, Zuid-Afrika | 0

De extreme droogte die Kaapstad als eerste grootstad ter wereld de voorbije jaren moest doorstaan werd wereldnieuws. Maar ook in België kregen we het in de zomer van 2018 hard te verduren. In eerste instantie mochten de zwembaden niet gevuld worden, maar ook auto’s mochten niet gewassen worden. Daarnaast was gazons sproeien uit den boze. Niemand weet wat de toekomst brengt, maar om onze waterreserves wat langer te doen meegaan kunnen we allemaal onze duit in het zakje doen – thuis én op reis. Deze simpele tips, naar Kaaps voorbeeld, helpen je op weg!

Waterverbruik

Dit jaar nog (2019) stond België op plaats 23 in een lijstje van 164 landen waarin waterschaarste onderzocht werd door het World Resources Institute. En vooral Vlaanderen doet het erg slecht als het op watervoorraad aankomt. Gemiddeld verbruiken Vlamingen volgens de Vlaamse milieumaatschappij zo’n 114 liter water per persoon per dag (2018). 24 liter water wordt zo gemiddeld gebruikt in de douche, 21 liter voor het toilet en 16 liter voor de wasmachine. 11 liter water wordt verbruikt voor drank en voedsel, 6 liter gaat naar poetsen en 36 liter wordt voor andere dingen gebruikt zoals een bad nemen, aan de wastafel, voor een handwas en voor de planten. 88% hiervan is leidingwater, wat overeenkomt met zo’n 100 liter.

Kaapstad heeft tijdens de droogte waterbeperkingen in het leven geroepen. Hoe minder water er voorhanden is, hoe strenger de beperkingen, tot wel amper 25 liter per persoon per dag in het slechtste geval. Afhankelijk van het waterniveau worden er verschillende niveau’s gehanteerd. Level 5 en 6 zijn de zwaarste en dan mag je per hoofd slechts 87,5 liter water per dag gebruiken. Sproeien of irrigatie is uit de boze, maar zelfs bedrijven die werken met voedselverwerking tot slachthuizen moeten uitzonderingen vragen om water te mogen gebruiken. Bij level 3 en 4 ligt je dagelijks toegelaten verbruik hoger tot 105 liter per persoon. Mag je enkel op 3 dagen in de week planten besproeien tenzij er 48 uur daarvoor regenval was. Verder mag je kleine zwembadjes vullen maar moet je het water daarna voor andere doeleinden gebruiken en moeten commerciële carwashes minstens 50% van hun water opvangen en hergebruiken. Momenteel (september 2019) zit het Kaapstad wat beter mee. De dammen zijn tot 81,7% opgevuld en zo kan de stad met goedgevulde waterreserves aan de zomer beginnen. De huidige waterrestricties liggen daarom op dit moment op 105 liter per persoon per dag. Dat geldt dan over de hele lijn: thuis, op het werk, op de fitness, …

En op reis?

In Kaapstad, en in de rest van Zuid-Afrika hangen in de ho(s)tels en bed & breakfasts overal bordjes op met maatregels die kunnen helpen om water te besparen of om toeristen waterbewust te maken. Ook jij kan deze maatregels thuis en waar-dan-ook op reis toepassen. Ga jij mee de uitdaging aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *