Tofo: het duikersparadijs bij uitstek

Mozambique staat ongetwijfeld in de top 10 van meest paradijselijke plaatsen ter wereld, maar dat is een goed bewaard geheim. Het prachtstrand Tofo Beach bij Inhambane krijgt niet zoveel bezoekers terwijl er genoeg activiteiten, overnachtingsmogelijkheden en restaurantjes te vinden zijn. Eén van die activiteiten is duiken en dat is niet verrassend, want Tofo is hét duikersparadijs bij uitstek. Daarvoor gaan wij langs bij Tofo Scuba.

Duiken, duiken en nog eens duiken

Hoewel Tofo een paradijselijk strand heeft, herbergt de Indische oceaan een, zo mogelijk, nog groter paradijs. Je vindt in de zeeën van Mozambique een grote diversiteit aan vissen, maar ook de grote zoogdieren die je hier aantreft, zijn een grote troef. Ga je snorkelen of duiken, dan heb je de mogelijkheid om walvishaaien, bultrugwalvissen, reuzenmanta’s en dolfijnen tegen te komen.

In Tofo heb je 4 verschillende duikcentra, die allen op dezelfde manier te werk gaan. Peri-Peri Divers, Liquid Dive Adventures, DIVERSITYScuba en Tofo Scuba, staan je allemaal bij in het proberen te spotten van één van de zeebewoners. Hiervoor biedt elk van hen verschillende uitstapjes aan, die letterlijk vertrekken van het strand. Met een boot lanceert de crew zichzelf door de branding, en zodra je in iets dieper water zit, kan de stuurman zich vrijelijk naar links en rechts bewegen. Het ene duikcentra zal het andere wel verwittigen als er iets wordt waargenomen, maar de manier waarop elk van hen met de situatie omgaat, verschilt.

Tofo Scuba, bord op het strand van het duikparadijs
Directe onethische concurrentie

Bij Tofo Scuba , maar ook bij de andere duikcentra, kan je op een Ocean Safari gaan, waarbij je op het wateroppervlak speurt naar een teken van zeeleven. Dat is dezelfde manier als waarop alle maatschappijen werken, maar Tofo Scuba respecteert wel de leefwereld van het dier. Zo waren we getuige van twee bultrugwalvissen die samen met een pasgeborene langs ons heen zwommen. Daar waar onze boot langs de dieren vaart en een veilige afstand houdt van 10 meter, vliegt de DIVERSITY-boot tegen hoge snelheid langs ons heen en parkeert het zich in de baan van de dieren. Het duikcentrum brengt zo nodeloos zichzelf, hun klanten en de dieren in gevaar. Een walvis blijft een wispelturig dier en je weet niet zeker waar en wanneer het dier zal bovenkomen. Met dat manoeuvre probeert DIVERSITY de overige toeristen te charmeren, maar die toeristen zijn zich niet bewust van het mogelijke gevaar.

Tofo Scuba respecteert de dieren, en wilt hen niet in een stresssituatie brengen door de toeristen nog dichter bij het dier te laten komen. Het feit dat onze boot hen niet klakkeloos achternagaat en de walvissen nog steeds vanop een kleine afstand aanschouwt, laat zien dat zij uit het juiste hout gesneden zijn. Of zoals onze crew zelf zei: mocht de marine dat zien, zou DIVERSITYScuba geen vergunning meer hebben.

Een bloemlezing aan fauna

Alle grote vissen kan je het hele jaar door vinden in de wateren rond Tofo, daarom dat het hier een duikersparadijs bij uitstek is! Enkel de bultrugwalvissen zijn seizoensdieren. Van juli tot december heb je de mogelijkheid om hen te spotten, waarbij ze in juli en augustus bezig zijn met hun kroost op te voeden.

Walvissen

Een walvis kan je op drie manieren opmerken: door hun staart en/of hun vin die boven het water uitsteken. Daarnaast kan je het water dat ze door hun spuitgat in de lucht spuwen aan de horizon zien. Maar het meest impressionante gebeurt als een walvis breacht, dit wil zeggen uit het water springen en met zijn gewicht een grote massa water omhoog doen splashen. In de eerste maanden na de geboorte van een baby leert de moeder haar kalf hoe het omhoog moet springen en dat schouwspel is prachtig om te zien. Verder houdt een moederwalvis na de geboorte het baby’tje boven water, aangezien het in het begin nog niet kan zwemmen.

Walvishaaien

Walvishaaien zijn aan het Tofo-strand altijd aanwezig, maar ze zijn wel moeilijk om te spotten. Normaal gezien zwemt de haai alleen rond en daarbij kan zijn kleine vin uit het water steken. Als dat niet het geval is, moet je zoeken naar een schaduw. Het dier zwemt immers rustig, net onder het wateroppervlak en geeft een schakering in het water. De met stippen bezaaide haai is geen gevaar voor de mens, waardoor je er ook mee kunt gaan zwemmen. Zolang je je aan de voorwaarden houdt is het niet schadelijk voor het dier. Tracht 3 meter afstand te houden van het dier en zelfs 4 van zijn staart. Raak hem zeker niet aan, want dat heeft een walvishaai niet graag. Automatisch zal hij zich dan naar diepere wateren begeven. Respecteer het dier en geniet vanop een kleine afstand van zijn imposant voorkomen.

Dolfijnen in de Indische oceaan
Dolfijnen

Voor velen is het een droom om te zwemmen met dolfijnen en hier kan je droom wel eens werkelijkheid worden. Dolfijnen doemen vaak op in de buurt van je boot, maar dat wil niet zeggen dat je er effectief mee in het water kunt. Pas als dolfijnen in groep nieuwsgierig komen kijken, dan kan je stilletjes jezelf in het water laten glijden. Als je ze spot en je denkt “dit is mijn kans” en springt in het water, dan kom je bedrogen uit en jaag je de tuimelaars weg. Verbrod het niet voor iedereen en wacht geduldig af of de dieren zelf initiatief nemen.

Reuzenmanta’s

De allermoeilijkste om te spotten zijn de reuzenmanta’s. De rog-achtige vis kan tot 3 meter breed zijn en beweegt zich – net als de walvishaai – net onder het wateroppervlak. Hier kunnen vinnen je niet echt helpen en moet je echt op zoek gaan naar een schaduw. Als de zichtbaarheid niet groot is, is het dus aartsmoeilijk om hem te gewaarworden. Verder moet je er niet van verschieten als de kolos na 3 seconden al uit je gezichtsveld is onttrokken. Als iemand plotseling in het water springt, zal het dier normaal gezien andere oorden opzoeken. Reuzenmanta’s zijn vaak in groep op pad, maar je kan de rog ook alleen aantreffen. Zo’n groep kan gigantisch groot zijn, tot wel 50 manta’s!

Lees hier verder over hoe je moet omgaan met dieren.

Zwarte sneeuw

In 2017 werd Tofo hard geraakt door een cycloon en werd veel van de infrastructuur vernield. Voor een tijdje zag Tofo en ook de gelijknamige Scuba zwarte sneeuw, maar met de hulp van een crowdfundcampagne heeft het duikcentrum zichzelf erbovenop geholpen. De giften die door sympathisanten van over de hele wereld toestroomden werden niet alleen gebruikt om het weggewaaide dak te herstellen en het materiaal terug operationeel te maken. De huizen van de lokale werknemers werden allen in ere hersteld. Zo werden in totaal 23 huizen door de giften hersteld. Daarnaast werd ook een gedeelte van het geld gebruikt om de plaatselijke kerk terug in alle glorie te herstellen. De bouwbedrijven deden hun duit in het zakje en legden minder hoge tarieven op dan anders. En zo heeft Tofo Scuba bijgedragen aan de heropbouw van Tofo Beach.

Tofo Scuba, duikmateriaal van het duikparadijs

Je ziet dan ook dat alle werknemers een prachtige inborst hebben en die werkt aanstekelijk bij tijdelijke werknemers, stagairs en klanten. Wellicht is het omdat de duikwereld een soort van bondgenootschap is, dat je automatisch vrienden wordt. Niemand valt uit de boot en je eindigt voor je het goed en wel beseft samen op café of op restaurant.

Waarom Tofo en Tofo Scuba?

Bij Tofo Scuba ben je niet zomaar een nummer. Na 3 dagen zitten we ’s avonds allen samen in het restaurant, vloeit de wijn rijkelijk en wordt er continu gelachen. Het is een warme groep, die ook samenwerkt met de lokale bevolking en die fauna en flora op de eerste plaats zet. Het is de ideale plaats om meer ervaring op te doen onder water en de begeleiding die je er krijgt, is prachtig om te zien. Ben je er voor 3 dagen of meer, dan kan je met Tofo Scuba van niets naar alles gaan en buitenwandelen met je Open Water Diver. Zelfs een Advanced Open Water Diver kan je hier op een week afronden. Zonder twijfel zouden we opnieuw kiezen voor Tofo Scuba.

Mozambique staat hoog aangeschreven in de duikwereld, want door het tropische klimaat zwem je rond tussen 22°C en 30°C. De aanwezigheid van veel plankton zorgt ervoor dat grotere dieren aangetrokken worden tot deze contreien. Niettemin is daardoor de visibiliteit beperkt tot 10 à 15 meter. Als je verder uit de baai gaat, staat er wel een sterke stroming. Je hebt hier een grote kans om gigantische zeedieren van heel dichtbij te zien. Het zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat Tofo, bij Inhambane, een duikersparadijs bij uitstek is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *