Groen, groener, groenst: gezond eten bij Kauai

Fastfood – zo goed als iedereen heeft er wel eens zin in – maar voor vegetariërs blijven de mogelijkheden wat beperkt. Greenaway en Exki zijn degelijke zaken in België, maar in Zuid-Afrika hebben we een keten gevonden die perfect is voor vegetariërs en veganisten: Kauai. Dit is de ideale stop voor een snelle, gezonde hap. Hier vind je vooral wraps, maar ook voor een warmere schotel met rijst en quinoa ben je bij Kauai aan het juiste adres.

Kauai ontleent zijn naam aan het geologisch oudste eiland in Hawaii, een paradijs met een prachtig staaltje natuur. Het eiland is namelijk een groene oase met watervallen en kloven en dat natuurlijke karakter weerspiegelt het ethos van de keten. Kauai staat immers voor gezonde voeding boordevol groentjes. De keten zag het licht in 1996 toen ze door 3 Californische universiteitsstudenten werd opgericht. De oorspronkelijke, lokale Kauai Juice Bar in Kaapstad heeft sindsdien een metamorfose doorgemaakt. Ondertussen vind je meer dan 150 winkels terug, verspreid over Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Kauai heeft bovendien een partnership met een van de grootste fitnessketens in Zuid-Afrika. Zo kan je je na het sporten meteen tegoed doen aan een frisse en gezonde salade of wrap.

 
Iedereen gezond!

Met een totaal van 13 wraps, 6 salades, en 4 warme bowls is er keuze genoeg, en het ruime assortiment aan basisingrediënten dat voorhanden is, geeft je de mogelijkheid je eigen combinatie te maken. De creaties die op de menu staan, vinden wij dik in orde en hebben naar onze mening geen eigen inbreng nodig. De princess, de Marokkaanse of de spicy burrito wrap doen onze buikjes makkelijk vullen, maar onze all-time favourite is toch de salsa quesadilla wrap: cheddar, rode paprika, salsa, jalapeño, lenteajuin en koriander, waar we nog wat lokaal geteelde avocado aan toevoegen. Deze wrap wordt even onder de grill gestoken en de gesmolten cheddar smelt verder in je mond.

Andere mogelijkheden voor vegetariërs zijn er genoeg, want Kauai biedt de mogelijkheid om de kip of de grilled steak uit een wrap te halen, wat daarenboven een prijsreductie oplevert van ongeveer € 1,5. Dit is een filosofie die je in België zelden terugvindt. Een pizzeria of een broodjeszaak rekent niet snel minder aan als je een exemplaar zonder hesp vraagt.

De perfecte dorstlesser bij zo’n heerlijke wrap is een frisse groene juice of smoothie, met tal van lekkere combinaties: groene groentjes met chiazaden, een milk tart smoothie of éénboordevol fruitige vitaminen. Je ziet het: ook hier aan keuze geen gebrek. Kauai is wat ons betreft de ideale lunchplek voor veganisten, vegetariërs en vleeseters. En trouwens, als je er niet genoeg van krijgt, ook hun ontbijt is dik in orde!