Vergane glorie: Wessa Twinstreams Ecolodge

Op een uurtje rijden van Durban is er – vlakbij de autostrade – een natuurpark te vinden dat hoog aangeschreven staat: Umlalazi Nature Reserve. Voor ons is het een ideale stop richting het noorden en ook voor jou kan dat een aangename stopplaats zijn als je komt van St Lucia, Hluhluwe of Durban. Om de omgeving op een aangename manier te ontdekken nemen we intrek bij de WESSA Twinstreams Ecolodge, maar die lijkt niet op de foto’s op hun website. Wij zien vooral verval en vergane glorie.

Je kan kiezen voor verschillende vormen van accommodaties, die gecategoriseerd zijn in mate van luxe. De basisvoorzieningen vind je terug als kampeerder. Een degelijk bed heb je voorhanden in de chalet en wil je alles op en top in orde hebben dan is de cottage de geschikte woonst voor jou.

Een doolhof in het bos

Wij gaan voor de gulden middenweg en zo zou de chalet ons overnachtingsverblijf worden, maar waar die juist gesitueerd is, dat weet niemand. ’s Avonds is het moeilijk om de weg te vinden en de signalisatie laat te wensen over. Als je plots in het midden van het natuurgebied staat, is er nergens meer een bordje dat wijst naar de receptie of ergens anders. Het enige dat duidelijk aangegeven staat is de pic-nic site. Uiteindelijk kwamen we terecht waar we moesten zijn, doorhet bordje met ‘Peaceful Cottage’ te volgen.

Bij aankomst laat de verantwoordelijke duidelijk verstaan dat hij op ons stond te wachten, hoewel we slechts 5 minuten later aankomen dan voorzien door de gebrekkige wegsignalisatie. Hij neemt ons mee naar onze chalet, geeft amper uitleg en maakt zich dan zo snel mogelijk uit de voeten. Op dat moment weten we niet wat we hier kunnen doen, is er geen enkele folder te vinden en is Wi-Fi ook geen mogelijkheid. Hartelijk kan je deze ontvangst niet noemen.

Kingfisher Cabin vs. Peaceful Cottage

Onze chalet gaat door het leven onder de naam Kingfisher Cabin en biedt plaats aan twee mensen met twee aparte bedden. De ruimtes zijn opgedeeld in 3 stukken: een terras, een leefruimte en een badkamer. Elke accommodatie heeft zijn eigen keukenmateriaal, maar dat van ons ziet eruit alsof het dienst heeft gedaan in WOI.

De buren in de Peaceful Cottage – dat ongeveer dubbel zo groot is als de Kingfisher Cabin – hebben wel een klein gezellig keukentje en de leefruimte ziet er zeer uitnodigend uit. Op zich zijn we er niet jaloers op, maar we weten dat ze een buitenbad hebben dat er zeer romantisch uitziet op de foto. Als we het daags nadien zelf ontdekken, blijft er van die romantiek niets over. Hadden we hiervoor betaald, dan zouden we misnoegd zijn.

Vs.
Eén met de natuur

De accommodaties liggen een eindje van de bewoonde wereld en het strand en de bossen zijn vlakbij, maar dat betekent ook dat je er enkele dieren kunt aantreffen. Apen, die het gemunt hebben op je eten, vind je hier natuurlijk terug, maar ook slangen en kleine gazelles kan je tegen het lijf lopen. Gelukkig voor ons blijven die slangen weg.

Een wandeling naar het strand duurt hooguit tien minuten en brengt je tussen de inheemse planten en bomen. Een groot verschil met – de voor commerciële doeleinden – aangeplante bomen op de toegangsweg. Geleidelijk aan verandert het decor van bos naar duin en ook de vegetatie past zich aan. Lage begroeiing begint de bovenhand te nemen en plots sta je oog in oog met de zee en is er in de verste verte niemand te bespeuren.

Je kan hier duidelijk als kluizenaar door het leven gaan en op bezinning gaan in de natuur, maar we weten niet meteen waarom Twinstreams dan een ecolodge zou zijn. Het feit dat je omgeving natuur is, wilt niet zeggen dat je daardoor een ecolodge bent. Basisvoorzieningen als elektriciteit, water en afvalverwerking zijn belangrijke graadmeters en daar hebben we onze bedenkingen over.

De Wessa Twinstreams-accommodaties waren enkele jaren geleden misschien een aangenaam verblijf, maar onderhoud staat niet in hun woordenboek. Het zorgt ervoor dat de woningen hun panache verloren hebben en wat ons betreft geen echte meerwaarde meer zijn. De omgeving is dat wel, want het natuurpark Umlalazi ligt in de buurt. Ook is de ligging tussen St Lucia, Eshowe en Durban een sterke troef en vind je in het stadje voldoende andere accommodaties terug die de moeite waard zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *