Zuid-Afrika: een eerste impressie

geplaatst in: Pretoria, Zuid-Afrika | 0

Oké, we liegen, want allebei zijn we eerder al in Zuid-Afrika geweest en dan kan je moeilijk nog spreken van een eerste impressie. De situatie is sindsdien wel wat veranderd. Bovendien is het land 40x groter als België. Je kan dus blijven ontdekken.

Safety first

Ook al zijn alle mensen die ons pad kruisen enorm vriendelijk, toch laat geen van hen het niet na om ons te waarschuwen voor onze veiligheid. De criminaliteit tiert hier nog welig, vooral dan in grootsteden als Johannesburg en Kaapstad. En ook voor vertrek waren er meer dan voldoende ‘oei, Zuid-Afrika’, ‘pas maar op’ en ‘is dat wel veilig’. Is het ok om met je fototoestel overdag foto’s te trekken? Dat valt te zien waar. Mag je in het donker naar huis wandelen? Resoluut nee, daarvoor is er het magische woord Uber. En ook daar moet je de knijpjes van het vak leren kennen. Bij stations, luchthavens en andere specifieke plaatsen komt het vaak tot geweld tussen de Uber- en taxi-chauffeurs  (en soms zelfs klanten) en loop je toch best dat ene blokje om. Je zou denken dat het hier nog meevalt, maar kennelijk niet. Zelfs in een buitenwijk in Pretoria: Brooklyn, dat een handvol kilometers van het centrum ligt, situeert het probleem zich ook hier. We kozen voor deze uitvalsbasis omdat Charlotte in de buurt vrijwilligerswerk doet voor VVOB, een Vlaamse organisatie die de ontwikkeling inzake onderwijs mee ondersteunt en voor hen neemt Charlotte de communicatie op zich. Hun kantoor is gesitueerd op een kwartier stappen van waar we verblijven en dat ligt op zijn beurt niet ver van de universiteit van Pretoria. Een residentiele wijk die heel rustig overkomt en die we voor enkele maanden thuis zullen noemen.

Thuis

Starten in een ander land is vaak een moeilijke klus omdat je een volledig nieuw netwerk moet uitbouwen, maar wonderwel lukt dat snel en dat ligt voornamelijk aan onze verblijfplaats. Getiteld Friends Accomodation Services heeft het zijn naam niet gestolen, want na twee dagen hier te verblijven heb je ook werkelijk het gevoel dat je door vrienden omringt bent. Je wordt met open armen verwelkomd en ze nemen je mee naar diverse activiteiten, restaurants en cafeetjes. Zo’n geschenk nemen wij graag met beide handen aan en we zeggen dan ook op alles ja. Zo word je al snel ondergedompeld in de cultuur van Zuid-Afrika en leer je producten kennen waar je eerder het bestaan niet van af wist, bijvoorbeeld biltong of milk tart. Onze activiteitenkalender raakt snel gevuld; stilzitten zullen we dus niet doen.

Beestenbos

Hoeveel nationale parken Zuid-Afrika juist huisvest weten we niet, maar het zijn er een heleboel. En opvallend genoeg kan je die verspreid over het hele land terugvinden. Je moet maar 3 km ver uit de stad gaan en je zit al in een natuurgebied waar je zebra’s, giraffen, springbok en andere herbivoren kunt aantreffen. Dit zijn de plaatselijke dierentuinen, waar de dieren in hun eigen habitat genoeg ruimte krijgen om te leven. Dat is veel beter dan een klein hok in Pairi Daiza. Misschien moeten we het concept dierentuin herdenken?

De juiste prijs

Voor zij die denken dat Afrika goedkoop is, think again. Er zijn wel zaken die goedkoper zijn, zoals huisvesting, restaurants en cocktails, maar over het algemeen zijn de prijzen vergelijkbaar met België. Vergeet wel niet dat de lonen hier een pak lager liggen en van sommige jobs kijken we zelfs vreemd op. Het nut van een winkelbediende die jouw groenten en fruit weegt, of iemand die aan de kassa je zakken vult weten we niet. Wij zijn dat niet gewoon en persoonlijk vinden we dat je zoiets zelf kunt doen, maar het stelt wel mensen te werk, dus moet je hen ook laten werken.

Afrit 9

Hier en daar zie je ook de problemen van Zuid-Afrika, die vaak niet zo veel verschillen met België. Daar waar ze bij ons last hebben van koperdiefstal, gebeurt dat ook hier, doch op een andere manier, want ’s nachts stelen dieven de verlichting op de bewaakte middenbermen van de snelwegen of gaan ze aan de haal met riooldeksels. Al moeten we er geen tekeningetje bij maken dat dat gevaarlijk kan zijn voor iedereen, toch illustreren we dit tafereel graag met een foto.

Volt

Als de winter in België aan de deur klopt, nemen de problemen met de kerncentrales toe en daarmee ook het risico op stroomtekort en er is al meermaals gepraat over een afschakelingsplan. Wel, hier praten ze daar niet over, hier doen ze dat gewoon. Door de corruptie waar voormalig president Zuma niet vies van was, krijgt elke wijk op tijd en stond zijn electriciteitsstop te verduren. Zuma heeft een hechte vriendschap met de Indische Gupta-familie opgebouwd, één van de rijkste families ter wereld. Deze familie stond aan het hoofd van meerdere (energie)bedrijven, en talloze familieleden van Zuma kregen dan ook de kans om in verscheidene raden van bestuur te zetelen van deze bedrijven. Tijdens zijn presidentschap nam hij beslissingen die voor de Gupta-familie gunstig waren en hun koolmijnen floreerden – belangenvermenging van het hoogste niveau dus. De energiecrisis woedt al vele jaren en terwijl Zuid-Afrika nog steeds stroom naar de buurlanden exporteert, blijft load shedding of stroomonderbrekingen, gebeuren door ESKOM oftewel de Elektrisiteitsvoorsieningskommissie.

Alles kan beter

Het is een prachtig land en we zullen hier graag verblijven, maar het schoentje knelt op meerdere plaatsen. We laten het niet aan ons hart komen en roeien verder met de riemen die we hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *