I’m going to Graceland, Graceland

Al vaak genoeg hebben we foto’s gezien van Giraffe Manor in Kenia. Natuurlijk zouden we daar eens willen verblijven, maar het prijskaartje van ongeveer € 500 per nacht ligt een klein beetje boven ons budget. Toevallig hebben we in Zuid-Afrika een soortgelijk concept gevonden: Graceland Eco Retreat. Dat deze lodge bovendien ook nog eens volledig zelfvoorzienend is, is al helemaal spek naar onze bek!

De initiële ecolodge die we op het spoor kwamen, Kurisa Moya, was volzet en het toeval wil dat we terecht komen bij hun buren: Graceland Eco Retreat. De essentie van een ecolodge wordt door Graceland-eigenaar Anders, een Zweed, verduidelijkt: ze zijn ‘off the grid’ en hebben zo geen last van de load shedding van ESKOM. Graceland is een modieus en luxueus verblijf gelegen tussen Polokwane en Tzaneen in de noordelijke provincie Limpopo. Alle gebouwen – de vier kamers zijn verdeeld over twee chalets – en interieurs zijn ontworpen door Anders en zijn Zuid-Afrikaanse vriend Douglas. Als binnenhuisarchitect en architect hebben zij respectievelijk hun eigen stijl kunnen belichamen, en die past heel mooi in de omgeving. Ze hebben het domein nu enkele jaren en ze hebben grootse plannen om uit te breiden. Op dit moment is het nog een self-catering lodge (dat is geen uitzondering in Zuid-Afrika) en de dichtstbijzijnde winkel ligt 25 km verderop. Je moet dus goed voorbereid naar de lodge komen maar tegen eind 2019 zou hun eigen restaurant up and running moeten zijn! Bovendien zou je dan de lodge ook kunnen boeken voor conferenties.

Gezelligheid troef!

De faciliteiten om er een gezellig verblijf van te maken zijn in Graceland allemaal aanwezig. De grote ramen zorgen voor veel lichtinval in je kamer; enkel in het keukentje is het wat donkerder. Het grote bed staat richting de ramen, en eigenaar Anders raadt aan om met de gordijnen open te slapen; zo ontwaak je met de opkomende zon en krijg je meteen een fijn gevoel. We volgen zijn raad op en zijn blij dat we dat gedaan hebben. Het verwachte resultaat van een schitterende zonsopgang krijgen we door de mist jammer genoeg niet. Ook de zonsondergang moet delen in die malaise, wat jammer is, want blijkbaar is die ook niet te versmaden.

Buiten zijn er nog meer faciliteiten die bijdragen aan het gezelligheidsgehalte. Centraal gelegen achter enkele kamers, kan je het gezellig maken door een boma (het plaatselijke kampvuur) aan te steken. Deze is omringd door betonnen zitbanken en misschien spot je er wel enkele dieren. Iets verder, op een 30-tal meter afstand staat een pergola die je een waanzinnig beeld geeft over de vallei. Dit zicht is ronduit de moeite en is op zich al een reden om een overnachting bij Graceland te boeken.

Heartbreak Hotel

Graceland pakt ook uit met – zoals we reeds zeiden – de giraffen die op hun domein rondlopen, en in de lijn van de naam van de ecolodge kregen de giraffen uiteenlopende namen als: Elvis, Lisa-Marie en Priscilla. Toen de giraffenfamilie uitbreidde kwamen daar ook Memphis, Tennessee en Nashville bij. Je hebt een reële kans om de familie van dichtbij te bekijken, maar het zijn nog steeds wilde giraffen en ze kunnen, wispelturig als ze zijn, verrassend agressief uit de hoek komen. Blijf dus – zoals steeds met wilde dieren – op een respectabele afstand. Soms duiken ze op op de weg naar de chalet en in dat geval zijn ze voor Anders net zoals een African road block. Er komt pas beweging in als ze het zelf willen en ondertussen laten ze zich zeker niet opjagen. De kameelperden durven zelfs tot vlakbij de chalet te komen. Daar zagen we ze tijdens ons verblijf niet, maar we konden ze wel van dichtbij aanschouwen aan de waterhole. Daarnaast zijn er ook andere dieren op het domein terug te vinden, zoals impala en koedoe. Als je dan wat rondwandelt, kan je hen gemakkelijk spotten. Pas weliswaar op voor de bavianen, want ze zullen er als de kippen bij zijn om ongezien je kamer binnen te glippen, wat eten mee te nemen en alles op stelten te zetten. Sluit dus zeker je ramen en deuren als je niet aanwezig bent! 

Activiteitenkalender

Het grondgebied van Graceland Eco Retreat is best groot en je kan er dan ook prachtig wandelen. Een traject van een goede 10 km ligt voor je klaar, dat je van aan de chalets via het lookout point, naar de vallei brengt enweer terug. Het uitkijkpunt biedt je misschien wel het mooiste uitzicht over de vallei en is gemakkelijk te voet te bereiken, maar mocht je tijdsgebrek hebben dan kan je ruimschoots genieten van het panorama aan de pergola of aan de Main Chalet, van Anders en Douglas zelf. Wil je liever een meerdaagse hike doen, dan is ook dat mogelijk. Dan slaan Graceland en Kurisa Moya de handen in elkaar, slaap je voor 1 nacht in beide accommodaties en brengen zij jouw bagage van punt A naar punt B, terwijl jij geniet van de groene omgeving om je heen. Hiervoor contacteer je ze beter op voorhand, en wacht daar ook niet te lang mee, want voor je het beseft, heeft één van hen geen kamers meer beschikbaar. 

Andere mogelijkheden zijn er ook. Mountainbiken, vissen of zip-lining vind je ook in de buurt, en Graceland kan, mits een seintje, zorgen voor het nodige materiaal of de geschikte uitstap. Mogelijk hangt hier het risico aan vast dat zij een percentje vragen, hoewel we denken van niet. De streek biedt een ruim assortiment aan bezienswaardigheden en activiteiten.

Een aanrader?

Graceland Eco Retreat is een leuk, gezellig verblijf met bijzonder vriendelijke gastheren, hoewel we enkel maar Anders ontmoet hebben. Dankzij het grote terrein kom je gegarandeerd tot rust, maar aan de andere kant is het wel redelijk prijzig voor wat je krijgt (1900 rand per nacht voor twee personen, wat ongeveer 125 euro bedraagt). Je moet zelf zorgen voor je eten en dat kan voor problemen zorgen. De natuur is overal rond je, wat er wel voor zorgt dat als je naar het toeristisch centrum van de regio zou willen gaan je wel een eindje moet rijden. Heb je een stevige auto ter beschikking die vlot over kleiwegen kan rijden, dan kan je opteren voor een fameuze binnenweg. Hoewel, met regenweer zakt de hoeveelheid grip zienderogen en kan het zijn dat een tractor je te hulp moet komen om je te bevrijden. De komst van het restaurant zal het verblijf zeker interessanter maken, maar aan de prijs zal wellicht niets veranderen, integendeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *